https://www.gerb.bg/bg

Калин Стоянов: България допринася за сигурността на Шенген

Снимка: пресцентър на МВР

България допринася за сигурността на Шенген, като охранява външните граници на Европейския съюз. Това заяви Калин Стоянов в изказването си по една от основните теми „Общо състояние на Шенгенското пространство“, поставени в рамките на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, което се проведе днес в Люксембург.

Той посочи, че от 31 март, когато България влезе в Шенген по въздух и вода, се наблюдава трайно намален миграционен натиск, увеличение на връщанията – резултати, дължащи се както на предприетите мерки на национално равнище, така и на съвместната работа с ЕК и европейските агенции и на сътрудничество с Турция.

С финансирането, отпуснато от Комисията, България е успяла да укрепи технически и кадрово капацитета за охрана на границата. Броят на служителите на Фронтекс на българо-турската граница е утроен, както е и увеличен броят на служителите на българо-сръбската граница, подчерта вътрешният министър.

Снимка: пресцентър на МВР

Стоянов увери участниците във формата, че България ще продължи да прилага изцяло достиженията на Шенгенското законодателство и изрази надежда, че в скоро време ще бъде премахнат контролът и по сухоземни граници. Той потвърди подкрепата на страната ни по представения от ЕК общ план за изпълнение на Пакта по миграция и убежище и го определи като важна стъпка, която ще задвижи процеса на подготовка за прилагането на новото законодателство от държавите членки.

За нас основните предизвикателства са свързани с адекватния капацитет за граничните процедури и запазването на баланса между отговорност и солидарност„, отбеляза Калин Стоянов, като обърна внимание върху необходимостта усилието на държавите членки в подготовката за прилагане на Пакта да бъде подпомогнато с адекватно финансиране от европейските фондове.

Това важи в особена степен за държавите на външна граница, които поемат основната отговорност за успешното изграждане на капацитет – в областта на скрининга, прилагането на граничните процедури, наблюдението на спазването на основните права„, каза още той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Никой не знае какво се случва с разследването за Нотариуса и Пепи Еврото

Няма публична информация какво се е случило по разследването...

Тази година още хеликоптери за гасене на пожари няма да има

Тази година хеликоптери за гасене на пожари няма да...

Съдът остави в ареста двамата медици, източвали НЗОК

Двамата медици от Пловдив, източвали НЗОК, остават в ареста, съобщава...

Русия не приема ултиматуми за втора мирна среща за Украйна

Опитите Русия да бъде въвлечена във втора мирна среща...

Румен Радев: Политическата ни система е тежко заболяла (ВИДЕО)

Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Виолета Коритарова: Колкото повече бавим АМ „Хемус“, толкова по-скъпа ще е тя

Големите инфраструктурата проекти са изключително важни. Това заяви служебният...

НАП проверява търговските обекти по Черноморието

Националната агенция по приходите проверява търговските обекти по Черноморието, съобщиха...

Раздават вода в София заради очакваното горещо време

Поради очакваните високи температури и обявения жълт код за...

Украинец се удави в Поморие

60-годишният мъж е бил със статут на временна закрила

ПП-ДБ връщат празен втория мандат

Заради липса на подкрепа за антикорупционните закони

Програмата за модернизацията на турските Ф-16 буксува

Ердоган поискал от Байдън да отстрани проблемите

Палеж на апартамент уби седем души в Ница

Жертвите са три деца, две жени и младеж

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg