https://www.gerb.bg/bg

СКАНДАЛНО РАЗКРИТИЕ НА News24sofia.eu! Приближен на погнатата от прокуратурата бивша златишка кметица цъфна в листите на АБВ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

Приближен на погнатата от прокуратурата бивша златишка кметица цъфна в листите на АБВ.

Това съобщиха за Информационна агенция News24sofia.eu източници на медията ни.

Боян Иванов е включен на 6-то място в листите на първановата партия АБВ за 26-ти МИР.

Иванов е известен е региона на Средногорието с разкрепостеното си поведение и лепенето на банкноти по челото на пиянски сбирки.

Иванов е приближен на подсъдимата бивша златишка кметица замесена в афера с липса на над един милион лева от местното училище, твърдят източниците на News24sofia.eu.

Както вече медията ни съобщи, че темида зацикли срещу екскметицата на Златица.

Гаф с обвиненията връща делото срещу бившата кметица на Златица Магдалена Иванова за скандален договор за над 2 милиона лева, научи преди време News24sofia.eu!

Бившата вече управничка, избрана (тогава) от листата на БСП, е погната заради договор за разширение на училището в Златица, който е сключен, без да се обяви обществена поръчка. Иванова е обвинена в длъжностно присвояване, престъпления по служба и съставяне на документ с неверни данни.

Случаят е от 2014 г., разследването се точи с години, а делото е вкарано в съда през лятото на м.г., научи още News24sofia.eu.

След няколко проведени заседания защитата открива, че не се е запознала със секретните материали по делото. Адвокатите се жалват, че им е нарушено правото на достъп до делото.

Самият прокурор признава, че на част от обвиняемите и техните защитници не били показани секретните томове.

Изтъква, че прокуратурата е направила необходимото, за да организира запознаването с уликите, но от защитата не пожелали.

Заради непоказаните материали в началото на юли спецсъдът прекратява делото и го връща на прокуратурата. Втората инстанция потвърждава преди броени дни, но със съвсем различен мотив. За апелативните съдии не е проблем това, че подсъдимите и защитниците им не са се запознали с томовете, защото са имали достатъчно време да го направят. Открит е друг пропуск, който окончателно връща делото за пренаписване. Това са обърканите обвинения на кметицата Иванова. Те са омешани така, че самите магистрати не могат да ги разберат и заключват, че се нарушава правото на защита на бившата кметица.

Не става ясно каква е волята на прокурора относно обвинението за длъжностно престъпление, по което Иванова е привлечена към отговорност през март 2017 г.

Каква е съдбата на това обвинение при липсата на друг прокурорски акт след приключване на разследването – частично прекратяване или разделяне на производството и защо прокуратурата не го поддържа, питат се съдия Красимира Костова и колегите й.

Те изтъкват, че периодът, за който е повдигнато това обвинение, предхожда значително другите обвинения за длъжностно присвояване. Не може да се приеме, че става въпрос за едно и също деяние или че е изменено обвинението, тъй като става въпрос за различно фактическо поведение на обвиняемото лице на различни дати и в периоди, при различна фактическа обстановка, посочват служителите на Темида.

По отношение на длъжностното присвояване като улесняващо престъпление според обвинителния акт се сочи извършване на документно престъпление във връзка с фактуриране на суми по извършени строително-монтажни работи (СМР), двойно финансирани СМР и актувани, но неизвършени СМР, което също дава основание да се счита, че става дума за различни деяния.

Според прокуратурата със сключения договор за разширяване на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Магдалена Иванова е ощетила бюджета на общината с над 1 милион лева. През 2014 г. тя е сключила допълнително споразумение към договор за строителство от 1992 г. за над 2,1 млн. лв. с фирмата „Радованов-Младенов Р-М“ ООД – София, вместо да проведе процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, както е длъжна да стори като възложител на обществени поръчки.

Затова разследващите смятат, че 22 години по-късно Иванова е сключила анекса към договора, като е целяла да облагодетелства търговското дружество.

Разширяването предвиждало изграждане на топла връзка между отделни корпуси на училището в Златица. С това се е целяло да улеснят децата, които да се хранят в стола на училището, вместо да се придвижват пеша до стола на социалния патронаж, който се намира на няколко километра от учебното заведение.

Цялата сума от над 2 млн. лв. по договора е изплатена, но ремонтът не е приключил и не е пусната в експлоатация изграждащата се топла връзка.

Според техническата експертиза дейностите, които не са извършени или са некачествени, са на стойност около половината от сумата.

Кметицата е погната и за съставяне на документ с невярно съдържание. В декларация от януари 2014 г. тя е вписала, че обектът „Преустройство на първи етаж на разширение на училище“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“, а се оказало, че и по-рано е имало финансиране.

Заедно с Иванова на подсъдимата скамейка са главната счетоводителка на общината Анна Ланкова, зам.-кметът Димчо Митев и представителят на фирмата Младен Младенов.

По документи софийският ЕТ „ВЕХА-59-Веселин Христов“ трябвало да осъществява строителния надзор на разширението на училището.

При проверката от АДФИ обаче се установява, че не са извършени никакви плащания към тази фирма, а тя от своя страна не е изпълнявала строителен надзор. За грубото погазване на Закона за обществените поръчки през 2015 г. шефът на АДФИ сезира председателя на Общинския съвет в Златица – Стоян Генов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В NEWS24sofia.eu!

https://www.youtube.com/watch?v=n6HQLZfa8RY
https://www.youtube.com/watch?v=PyAdW_3JbTc
https://www.youtube.com/watch?v=n6HQLZfa8RY
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Енергийният министър отива в САЩ за проекта за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Слабо земетресение край София (СНИМКА)

Трусът е бил с магнитуд 2,7 по Рихтер

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо (ОБНОВЕНА)

Словашките медии идентифицираха атентатора, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо,...

Д-р Ивайло Ценков пред News24sofia.eu: Високото кръвно е масов убиец, който тихо убива (ИНТЕРВЮ)

Повече за усложненията, за превенцията и защо наричат хипертонията "тихия убиец" споделя в интервю за News24sofia.eu д-р Ивайло Ценков, кардиолог в УМБАЛ " Св. Екатерина"

Аврамов: България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на ЕК

Доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския...

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита...

За лятото ЕС мобилизира пожарникари срещу огнената стихия

Плановете на Европейския съюз за предстоящия сезон на горските...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg