https://www.gerb.bg/bg

Д-р Ивайло Ценков пред News24sofia.eu: Високото кръвно е масов убиец, който тихо убива (ИНТЕРВЮ)

д-р Ивайло Ценков, кардиолог в УМБАЛ “ Св. Екатерина“

На 17 май се отбелязва Световния ден за борба с хипертонията. Артериалната хипертония (АХ) се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява средно при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, смърт и нетрудоспособност. Честотата ѝ нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 годишна възраст, а след навършване на 65 години достига до 80% при жените. Артериалната хипертония обикновено протича безсимптомно или с незначителни оплаквания. В зависимост от стадия и начина на протичане на заболяването болните се оплакват най-често от следните симптоми: главоболие и световъртеж, замайване и зрителни нарушения, нарушения в равновесието и координацията.В по-късните стадии на заболяването започват да се проявяват и симптоми от страна на прицелните органи – сърце, ретина, централна нервна система, вегетативна нервна система и бъбреци. Могат да се наблюдават също стенокардия, сърдечни аритмии, преходни нарушения на мозъчното кръвообращение и др.

Повече за усложненията, за превенцията и защо наричат хипертонията „тихия убиец“ споделя в интервю за News24sofia.eu д-р Ивайло Ценков, кардиолог в УМБАЛ “ Св. Екатерина“.

– Доктор Ценков, на какво се дължи артериалната хипертония?

– В медицинската практика артериалната хипертония се дели основно на два вида – първична и вторична хипертония.Първичната хипертония, позната още като есенциална хипертония, идиопатична хипертония, се нарича така, защото при нея причината за повишаване на артериалното налягане е неизвестна. Тя обхваща над 90% от хипертониците. Приема се, че тя е многофакторно полигенно обусловено заболяване, като в над 60% от случаите е генетично обусловена. Телесната конституция, хранителните навици с повишена консумация на готварска сол, кафе, алкохол, затлъстяването, стресът, тютюнопушенето и ендокринните фактори, например жени в климактериум играят благоприятстваща роля за възникване на заболяването.Често есенциалната хипертония се съчетава със следните заболявания в т.нар. синдром Х или метаболитен синдром като затлъстяване с отлагане на мазнини по талията, патологичен глюкозен толеранс или диабет тип 2, дислипопротеинемии, което представлява повишаване на триглицеридите или намаляване на HDL-холестерола в кръвта, хиперурикемия.Вторична хипертония е симптом на друго заболяване, т.е. причината за възникването й е известна. Обхваща около 10% от хипертониците. Според причинителя, тя се дели на бъбречна хипертония , която се среща при около 8% от пациентите, ренопаренхимна – гломерулонефрит, хроничен пиелонефрит, кистозни бъбреци, хипертония при тумори на бъбреците, стеноза на бъбречната артерия, ендокринна хипертония, феохромоцитом и др.Според начина, по който протича хипертонията, се дели на лабилна хипертония и хипертония при обременяване, която се характеризира с изолирано повишаване на кръвното налягане, съответно при физическо или психическо напрежение. Имаме и стабилна хипертония, наричана още трайна хипертония, защото кръвното налягане е постоянно повишено. Хипертонична криза е пристъпно екстремно повишаване на кръвното налягане над 230/130 mmHg без органни поражения. Има и спешен случай на хипертонична криза – кръвно налягане над 230/130 mmHg със заплаха за живота на пациента поради различни органни увреждания.

Какви са симптомите на високото кръвно?

– Дълго време може да липсват оплаквания, поради бавното покачване на артериалното налягане и адаптацията на организма към него. Характерно е появяващото се сутрин главоболие, особено в тилната област. Други чести симптоми са световъртеж, шум в ушите, нервност, болки в прекордиалната област, сърцебиене, епистаксис, диспнея при натоварване. Хипертонията е наричана „тихия убиец“, защото бавно еволюира и постепенно уврежда малките артерии в човешкото тяло. Колкото по-високо е кръвното, толкова повече се увреждат малките артерии и те допълнително увеличават кръвното налягане. За съжаление, все повече и по-млади хора страдат от артериална хипертония и тя вече се превръща в „масов убиец“.

До какви усложнения може да доведе нелекуването на високото кръвно?

– Неконтролираната и нелекувана хипертония може да доведе до редица усложнения и състояния. Спешният случай на хипертонична криза е внезапно появила се тежка хипертония с опасност за живота на пациента поради развитие на органни увреждания. Други животозастрашаващо състояние е хипертоничнта енцефалопатия с опасност от инсулт, тъй като се прекратява мозъчната авторегулация, което се последва от хипоперфузия на мозъка, водеща до мозъчен оток, главоболие, гадене, повръщане, зрителни нарушения и др. Високото кръвно може да причини обременяване на лявата сърдечна камера с опасност от белодробен оток, стенокарден пристъп, дисекираща аортна аневризма. Високото кръвно причинява и съдови усложнения. Повече от половината хипертоници развиват ранна атеросклероза. Степента на съдовите изменения може да се прецени при изследване на очните дъна и установяване на стадия на хипертоничната ретинопатия. Хипертонията води до сърдечни усложнения като се счита, че около 60% от хипертониците умират поради левокамерна хипертрофия и исхемична болест на сърцето.Левокамернта хипертрофия се получава в резултат на тензионното обременяване. Първоначално се развива концентрична хипертрофия, която след надхвърлянето на критичната маса на лява камера от 500 g преминава в ексцентрична с увеличаване броя на миокардните влакна – хиперплазия на сърдечния мускул. Хипертонична кардиомиопатия е друго усложнения и представлява първоначално нарушение на релаксацията на сърцето по време на диастола, последвано от нарушение и на систолната функция. Нелекувано и неконтролирано високото кръвно може да бъде причина за исхемична болест на сърцето, мозъчни усложнения, които са причина за смърт при около 20% от хипертониците, мозъчна исхемия и мозъчен инфаркт вследствие на атеросклероза на мозъчните съдове, масивен мозъчен кръвоизлив, остра мозъчна енцефалопатия. Много често усложнение е аортна дисекация. 80% от пациентите с това заболяване са хипертоници.

Какво лечение се прилага?

– Препоръчва се нормализиране на телесното тегло, съчетано с диета бедна на сол (максимум 6 гр. NaCl на ден) . Също така е необходимо ограничаване на тютюнопушенето, както и консумацията на алкохол и кафе. Високото кръвно се благоприятства от физическо натоварване. Редовно изморително ходене (минимум 3 часа на седмица) намалява риска от инфаркт на миокарда с 50% и понижава кръвното налягане. Прилага се и монотерапия с един антихипертензивен медикамент от първи избор. За лечението се използват антихипертензивни медикаменти с доказано прогностично предимство – понижаване на смъртността при хипертоници като тиазидни диуретици, АСЕ-инхибитори, АТ-2-антагонисти, бета-блокери и др.Медикаментозното лечение по правило продължава с години, често и през целия живот на пациента.

Има ли някаква превенция срещу високото кръвно, което препоръчват лекарите?

– Ефективна профилактика до момента не е известна, защото до голяма степен артериалната хипертония е генетично обусловено заболяване. Пълноценно хранене, оптимално телесно тегло, избягване на стреса, достатъчна почивка, редовни физически упражнения и спорт са основни мерки, които се препоръчват както за хипертониците, така и за всеки човек, който иска да води пълноценен и здравословен начин на живот. Може би единствената адекватна профилактика е да се измерва периодично кръвното налягане и при промяна в стойностите му да се търси консултация със специалист за допълнителни изследвания и при необходимост въвеждане на терапия.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Депутати не се разбраха чий е кметът на Доспат

Кметът на Доспат Елин Радев не се яви на предвиденото...

Задържаха марихуана за 1,3 млн. лв. на ГКПП „Капитан Петко войвода“

Митнически служители на ГКПП "Капитан Петко войвода" откриха голямо...

Палестина приветства решението в Хага за израелските селища

Палестинското президентство приветства решението, издадено в петък от Международния...

Полицейска операция се проведе на Терминал 1 на летище София заради забравен багаж

От МВР уточниха за Информационна агенция News24sofia.eu, че операцията се е провела заради съмнителен багаж, оставен без надзор, но не дадоха повече подробности

Заради неплатен членски внос БЗНС изключи превратаджии

Българският земеделски народен съюз (БЗНС) прекрати членството на неуточнен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg