https://www.gerb.bg/bg

Саморазправа и крадене на бизнеси. Време е за решителна крачка

Анализът е препубликуван от „Дойче веле“.

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов

Тормозеният от държавните органи и притискан да продаде част от бизнеса си шеф на „Хиполенд“ Мариан Колев не е единственият, който има лично основание да протестира. Такова вероятно има и шефът на „Еврохолд“ Асен Христов, на когото в първия от серията записи с премиера Борисов трябваше да му бъде „размазана физиономията“ чрез Комисията за финансов надзор.

Също както и десетки други предприемачи, които на собствен гръб са изпитали какво е да ти откраднат бизнеса или да го мачкат с цялата държавна мощ от контролни, регулаторни органи и прокуратура. Всички тези предприемачи, а и техните служители, с очите си виждат какво значи превзета държава, превърната в маша на самозабравила се клика.

Опити за сплашване

На протестите има немалко от тези хора на бизнеса – става ясно от свидетелства между познати.

Много повече от тях обаче, особено от провинцията, все още не смеят да заявят публично недоволството си, защото рискуват да бъдат брутално посечени. Но очевидно вече няма какво да губят, защото властта демонстрира колко е силна, като направи опит за сплашване на достатъчно едър столичен бизнесмен чрез проверка от три инстанции в „Хиполенд“.

Ако вече наистина ножът е опрял до кокала, значи е дошло и времето за една особена стачка, в която работодатели и работници са от една и съща страна. Наемният труд е също толкова заинтересован, колкото и предприемачите, от свободна пазарна конкуренция, при която работниците и служителите могат да очакват растеж на доходите си и кариерна стабилност. В една икономика на държавна саморазправа и крадене на бизнеси те не само няма да получат това, но и често ще са с погазени трудови права.

Работещите и мениджърите в държавния сектор по-трудно биха заели стачна готовност, особено когато техният работодател в лицето на държавата се опитва да купува лоялността им с увеличение на заплати. Но мнозина от тях симпатизират на или участват в протестите като граждани. И все пак при наличието на солидарност, включително и финансова, от останалите протестиращи – бизнесмени, самонаети и наети, ключови публични сфери като общинският транспорт, железниците и др. могат да бъдат блокирани от стачни действия на работещите в тези предприятия.

Време е за всеобща политическа стачка

При стачно сътрудничество между работодатели и наемници ще лъсне окончателно казионната същност на представителните работодателски и синдикални организации, които все повече представляват само ръководствата си и интересите на тесни кръгове около властта. Тогава е съвсем възможно тези организации сериозно да загубят членска маса и цели структури, които директно да се влеят в протеста.

Една обща политическа стачка е немислима без организационното участие на партийните структури. След като гражданският протест направи решителната крачка – събра в единодействие хора с различни политически пристрастия и обвързаности, идва времето на следващия скок – партиите да застанат в авангарда на това единодействие.

Масата на протестиращите може да се увеличи многократно, ако опозиционните политически формации от ляво до дясно се организират чрез структурите си по места, включително с осигуряване на транспорт, членска маса и симпатизанти за протести в София и страната. Една всеобща стачка-протест несъмнено би надхвърлила многократно броя на участниците, а и ефекта от досегашните пикове на протеста на 21 юли и2 септември.

В никакъв случай не бива да се пролива кръв

Едва ли продължителни протести от по няколко хиляди души ще съборят управляващите, които заявиха твърдо намерение да останат. А в никакъв случай не бива да се правят опити за постигане на оставка с насилие и проливане на кръв. Но победата е постижима с няколкодневна всеобща стачка, в която не само огромни множества са изпълнили центровете на големите градове, но се блокира и немалка част от икономиката.

Сериозната опасност това да не се случи са ниските нива на обществена солидарност и на стачна култура и история у нас. Но пък сега е моментът голямото мнозинство, което декларативно одобрява протестите, да се превърне в голямо действащо мнозинство.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Редица страни поискаха израелската ПВО след успеха ѝ при атаката на Иран

Израелските ПВО системи "Стрела" (Arrow) спомогнаха за осуетяването на...

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в...

Аврамов: България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на ЕК

Доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския...

МРРБ одобри обновяване на инфраструктурата в 29 общини

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова подписа нови...

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg