https://www.gerb.bg/bg

Руснак, помагал на украински бежанци, почина в арест в Белгород

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Руснакът доброволец Александър Демиденко, помогал на украински бежанци в Русия да се върнат в родината им, е починал в следствения арест. Информацията е потвърдена пред BBC от близки на мъжа, причините за смъртта не са ясни.

От май 2022 г. Александър Демиденко помага на бежанците от Украйна да стигнат до ГКПП Колотиловка-Покровка. Това е единственият действащ граничен пункт от Русия към Украйна.

Самият Александър е пенсионер, живее със съпругата си в частна къща в района на Белгород. През дома му са минали стотици хора, някои и за по-дълго, заради проблеми с документите.

Доброволецът и лично се ангажира с помощта на бежанците и от свое име се е обърнал към областното ръководство с молба да се организират човешки условия в близост до пункта – да се постави палатка с отопление и топла вода.

По-рано в разговор с BBC Александър каза, че многократно е бил викан на самия контролно-пропускателен пункт, за да проведат „възпитателни разговори“ с него – граничарите бяха недоволни, че доброволецът открито критикува условията, в които хората са принудени да чакат своя ред. От него също са се интересували от регионалното служба на ФСБ – с формален повод, сигнал, че е правил снимки близко до границата.

На 17 октомври 2023 г. Демиденко изчезва, след като отива до граничния пункт. Таксиметрови шофьори на паркинг близо до Колотиловка са разказали на доброволци, че са видели две коли УАЗ със символиката на руската гвардия да се приближават до Демиденко и са отвели с тях. Едва след няколко дни роднините успяват да установят, че той е бил задържан.

Първоначално Демиденко е задържан за 10 дни по административно дело за употреба на алкохол на забранено за това място, а след това и обвинен по наказателно дело за незаконен трафик на оръжие.

Съпругата на доброволеца Наталия Вишенкова разказа пред Sota Vision (медията е включена в руския списък на „чуждестранните агенти“), че на 20 октомври в дома им е извършен обиск, при който е доведен съпругът й. Вишенкова съобщи, че свидетели са видели много синини по гърба на Демиденко. Каналът „Можем да обясним“ (включен в руския списък на „чуждите агенти“) публикува снимки на Демиденко, които според изданието са предоставени от съпругата на доброволеца.

Синът на Демиденко Олег също каза пред изданието „Новая газета Европа“ (обявено за „нежелана организация“ в Русия), че баща му се е обадил и му е казал за изтезания. Според Олег, наред с други неща, той е бил „вързан за батерия“ и е стреляно в краката му.

Според семейството срещу Демиденко е образувано наказателно дело за незаконен трафик на оръжие. Срещу доброволеца е повдигнато обвинение за притежание на съвременна граната и взривател за мина от Втората световна война. Според сина на Демиденко Александър се е признал за виновен по това обвинение, но го е направил под натиск, за да защити близките си от преследване.

В края на януари Демиденко е бил преместен от Белгородска област в следствения арест в Курск. Доколкото знаем от писмата на Александър до семейството му, той е бил в местна болница от 1 февруари. Там му е извършена психиатрична експертиза, за която следствието настоява.

През март Александър отново е бил преместен в следствения арест в Белгород.

На 8 април адвокатът информира семейството Демиденко, че Александър е починал на 5 април. Все още няма подробности за причината за смъртта.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Литовският президент води на изборите в страната

Литовският президент Гитанас Науседа изглежда е на път да осигури...

Осъдиха бивш вътрешен министър на Гамбия за престъпления срещу човечеството

Висшият наказателен съд на Швейцария осъди бивш вътрешен министър...

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

1/4 от българите още не са решили за кого ще гласуват

Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

Хусите са атакували американски военен кораб в Червено море

Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg