https://www.gerb.bg/bg

Русия и Китай с амбиция за общ ядрен енергиен блок на Луната

Снимка: Stock by Getty Images

Русия и Китай обмислят да поставят ядрен енергиен блок на Луната около 2033-2035 г. Това заяви ръководителят на руската космическа агенция „Роскосмос“ Юри Борисов, цитиран от РИА Новости и „Експрес“.

Новината идва само седмици, след като Китай и Русия потвърдиха, че са водили преговори относно „сигурността в космическото пространство“ и „оръжията с изкуствен интелект“.

Тогава руското външно министерство посочи, че служители от Москва и Пекин са осъществили „подробен обмен на оценки“ за използването на AI технология. Разговорите са засегнали „доктринални насоки и инициативи на Русия и Китай„.

По време на разговорите двете страни са се споразумели да продължат сътрудничеството си в Групата от правителствени експерти по Конвенцията за нехуманните оръжия относно смъртоносните автономни оръжейни системи – подкрепяна от ООН политика за разработване на оръжия.

Срещата потвърди близостта на руския и китайския подход по този въпрос. Беше отбелязано, че има необходимост от по-нататъшно тясно сътрудничество в тази област както в двустранен формат, така и в съответните многостранни платформи, предимно в рамките на Групата от правителствени експерти относно смъртоносните автономни оръжейни системи„, съобщи руското външно министерство.

Изявлението на Китай потвърди, че разговорите са обхванали „сигурността в космоса, биосигурността и изкуствения интелект“.

По-рано тази седмица ръководителят на Космическото командване на САЩ генерал Стивън Уайтинг предупреди, че Китай развива своите космически военни способности със „спиращи дъха“ темпове.

Спешно необходимо е нашето командване да се застъпи за предоставяне на нови космически способности и капацитет, за да запази трайно конкурентно предимство„, настоя той.

Уайтинг прогнозира, че Китай ще бъде „на световна класа във всички области на космическите технологии с изключение на няколко“ до 2030 г.

По отношение на Русия той заяви, че Москва „продължава да се стреми да развива набор от противокосмически оръжия„, включително „оръжия с насочена енергия и заглушители за сателитни комуникации„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната...

Земетресение с магнитуд 6 регистрирано във водите на езерото Байкал

Земетресение с магнитуд 6 е регистрирано във водите на...

Откриха 62 нелегални мигранти в два камиона на ГКПП „Калафат“ в Румъния

От другата страна на Дунав мост Видин румънските полицаи...

Великобритания обвини 3 души в подпомагане на чужди разнувателни служби

Великобритания обвини трима мъже в предполагаемо подпомагане на разузнавателните...

Около 1100 са рисковите избирателни секции

Те обаче имат по-ниска тежест, отколкото преди години

1/4 от българите още не са решили за кого ще гласуват

Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg