https://www.gerb.bg/bg

РСМ убеждава, че Андрей Ковачев е добре дошъл – не бил риск за сигурността ѝ

Евродепутатът Андрей Ковачев не представлява риск за сигурността на Северна Македония. Това заявиха днес от Министерството на външните работи на западната ни съседка, съобщава БГНЕС.

От ведомството уточняват, че в групата, с която е пътувал Ковачев, е имало лица, за които МВР знае, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Въпреки че българският евродепутат не е сред тях, компетентните служби са взели такова решение заради групата, с която е пътувал.

Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония, уверяват от македонското МВнР.

Те подчертават, че за правителството на РСМ членството в Европейския съюз е приоритетен въпрос. За целта са предоставени всички правителствени и административни ресурси за успешното приключване на процеса на скрининг и откриването на първия клъстер – фондации. Същевременно се работи по конституционните промени, които навлизат в ключова фаза, където в кратки срокове работната група трябва да излезе с предложение за промени.

Чувствителността на този процес не оставя място за поемане на най-малкия риск, който би повлиял негативно на успешното прилагане на промените. В тази връзка на 6 май на ГКПП „Ново село“ „поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония, съгласно Закона за чужденците, на група от петима граждани на Република България не беше разрешено да влязат„, посочва се в позицията на ведомството.

Междувременно стана ясно, че министърът ни на външните работи Иван Кондов е извикал на среща във ведомството посланика на Северна Македония у нас Агнеза Поповска във връзка със случая.

Той е изразил силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на РСМ.

Според него подобна мярка е необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Република Северна Македония се е ангажирала да спазва.

От българска страна е посочено, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци.

Външният ни министър е подчертал, че подобни действия на официални институции в Северна Македония, които се случват не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда на изграждането на добросъседски отношения между двете страни.

Припомняме, на 6 май на ГКПП „Ново Село“ Андрей Ковачев заедно с председателя на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски и още трима българи, се опитаха да стигнат до Ново село, за да присъстват на панихида на българското военно гробище, но не бяха допуснати в югозападната ни съседка.

Последва незабавна реакция от страна на София, която заяви, че претенциите за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

От своя страна, председателят на Европейският парламент Роберта Мецола заяви, че този инцидент е достоен за съжаление и подчерта, че всеки член на ЕП има правото да изпълнява мандата си.

Оливер Вархеи, еврокомисар по разширяването, също осъди недопускането на Андрей Ковачев на територията на РСМ и призова страната спешно да изясни ситуацията.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg