https://www.gerb.bg/bg

Прокурори зоват всички институции на борба с организираната корупция

Снимка; GettyImages

Убийството на Мартин Божанов – Нотариуса свали завесата, прикриваща действал с години задкулисен механизъм за влияние върху политическите и съдебната власт, проникващ в адвокатурата, икономиката и медиите и насочен към злоупотреба с държавната власт и на обществените ресурси в частна полза. Това се казва в позиция на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) за разкритията по случая „Нотариуса“. Прокурорите посочват, че този порочен процес руши общественото доверие в държавата, медиите, професионални общности и бизнеса. Те допълват, че в резултат от това страда репутацията на почтените хора и съвестните професионалисти в отделните системи, наред с непочтените.

От АПБ отбелязват, че оповестените към момента факти за влиянието на кръга около Мартин Божанов дават достатъчно основание за извода, че организираната корупция застрашава правовия ред и обществената сигурност. От асоциацията изтъкват, че справянето с нея не е отговорност и в контрола само на една власт или институция, а изисква съвместни усилия.

Досегашните палеативни подходи борбата с подобни отблъскващи явления, които се изчерпват с автоматично охулване на прокуратурата като универсално виновна по подразбиране, следва най-сетне да бъдат разобличени като непродуктивна, непрофесионална и непросветена форма на бягство от отговорност„, се казва в позицията. Посочва се още, че да се обявява предварително недоверие в прокуратурата или в друга институция не само не е принципно и конструктивно, а допринася за неефективността на борбата на институциите с престъпността. От Асоциацията на прокурорите в България подчертават, че престъпността расте, докато институциите спорят коя е по-виновна в ситуация, в която отдавна няма невинни. „Ето защо, категорично възразяваме и се противопоставяме на всички безпринципни опити за хвърляне на кал върху институцията, която работи в защита на обществения интерес и на непочтените атаки по отношение на цели прокуратури„, допълват прокурорите.

Те уверяват, че честни, съвестни и ерудирани професионалисти работят в българската прокуратура, която разполага с необходимата подготовка, капацитет и нравствена устойчивост, за да установи цялата истина при обективно, всестранно, пълно и прозрачно разследване без излишно забавяне.

От асоциацията призовават всички почтени граждани, държавни служители, депутати, членове на правителството и органите на изпълнителната власт, магистрати и адвокати да съдействат на прокуратурата при изпълнение на правомощията ѝ.

Само задружното усилие, в което и другите държавни институции, професионални общности и гражданското общество добросъвестно се включат, би могло да очертае пропуските и да помогне да се изчистят отрицателните практики, а лицата, които ги допускат, да понесат отговорност„, посочват от АПБ.

Организацията призовава прокурорите да упражняват смело и докрай своите законови правомощия, както по случая „Нотариуса“, така и при всички други престъпления, за да дадат ясен и адекватен отговор като професионална общност на корупционните прояви и престъпните влияния в държавата.

Асоциацията на прокурорите в България застава зад всеки прокурор, който, облегнат на закона, брани българското общество и държава от този особено отблъскващ и изсмукващ ресурсите на нацията вид организирана престъпност, който краде бъдещето на децата ни. Колеги, колкото и много недостатъци да имат законите, с които работим, колкото и слаба подкрепа да получаваме от други институции и от обществото в този исторически момент, само ние имаме правомощията и върху нас тежи отговорността да преследваме за извършени престъпления“ се посочва още в позицията на професионалната организация.

От асоциацията завършват с мотивиращия призив: „Тази битка е наша. Нека я спечелим!“

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Първо в News24sofia.eu! Певецът Емрах лети с 220 км/ч! (ВИДЕО)

Това далеч не е първият път, в който младият изпълнител се хвали с високи скорости

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg