https://www.gerb.bg/bg

Патентно ведомство за казуса „Движение 3 март“: Законът е спазен

Снимка: Патентно ведомство

В целия процес по регистрацията на марките „Трети март“ Патентно ведомство се е придържало стриктно към законово установените срокове и процедури. Това се казва в позиция до Информационна агенция News24sofia.eu. Тя бе изпратена като отговор на бившия председател на Патентното ведомство Таня Найденова, че са допуснати законови нарушения.

Действащият от 2019 г. Закон за марките и географските означения (за разлика от предходния) е категоричен и в него експертизата по същество не предвижда разглеждане на целта на регистрацията на марка, така както е било предвидено по предходните закони, изясняват от там.

Отказ има законово основание да се постанови само и единствено в случаите, посочени в чл.11 от Закона за марките и географските означения, но „Трети март“ не попада в нито една от неговите хипотези. Затова заявките подадени на 04.08.2023 са придвижени за публикуване в Официалния бюлетин на Патентно ведомство, чиято публикация е извършена на 31.08.2023 г. в бр.№08.2, който е публично достъпен и всяко лице от датата на публикацията в законово установения срок от 3 месеца може да възрази срещу регистрацията на марката.

Законово установеният срок за възражения по заявките е изтекъл на 30.11.2023 г., като след него започва да тече 7 дневен срок, в който Патентно ведомство трябва да излезе с решение за регистрация. То излиза с решения за регистрация на 05.12.2023 г., от което е видно, че цялата процедура е била проведена по законово установения срок.

Контролът върху дейността на Патентно ведомство в съответната процедура е възложен на обществото. И това е най-висшата демократична форма за контрол. В срок от 3 месеца всеки български гражданин е имал възможност да възрази срещу регистрацията на марките „Трети март“. В рамките на три месеца, няма постъпило нито едно възражение. Ако такова беше направено, процедурата по регистрацията щеше да бъде спряна. Тази процедура е предвидена именно, за да бъде защитен обществения интерес, когато дадено физическо или юридическо лице с действията си би могло да го застраши.

Законът постановява, че ако по време на този 3 месечен период няма възражения, в срок до 7 дни Патентно ведомство трябва да излезе с решение за регистрация на марката.

Режимът на регистрация на търговски марки е публично известен. Всяка стъпка от него и всеки срок са ясно упоменати и синхронизирани с европейското законодателство. Ангажимент на председателя е стриктното им прилагане. В процеса по регистрация на марките „Трети март“ Ведомството е действало изцяло законосъобразно, се казва още в позицията.

Припомняме, че според Найденова регистрацията на търговската марка „Движение Трети март“ противоречи на два закона, (КТ) и морала. 

Марката е получила регистрация от Патентното ведомство на 5 декември 2023 година, а документите са подадени от Весела Лечева още на 4 август 2023 г. Според Найденова регистрацията, която се обсъжда масово в публичното пространство през последната седмица, може да се разглежда като нарушение на КТ, два закона, на практиката и морала.

Тя посочва, че датата 3 март е записана като национален празник в чл. 154 от Кодекса на труда. Таня Найденова изтъква, че националният празник е най-важният официален празник на всяка държава, чества се тържествено на дата, която обикновено има най-важно значение в историята на нацията и държавата, като той е на всички граждани.

Уволнената през 2022 г. шефка на Патетното ведомство заявява, че решението за регистрация на марка „Движение Трети март“ е взето в противоречие със Закона за търговските марки и промишлени образци и Закона за марките и географските образци.

По думите ѝ, в архива на Патетното ведомство от 2014 година е отбелязано, че Николай Бареков е поискал регистрация на същата марка, но е получил отказ заради противоречие на Конституцията и закона.

Сега се регистрира на същото основание. Как се е изменило тълкуванието на тези разпоредби от 2014 година насам, когато е спрян опит за регистрация на „Коалиция Трети март„, пита Найденова. Тя обяснява, че съгласно изброените абсолютни основания за отказ от чл.11 ал.1 на Закона за марките и географските образци, знаци, които частично водят до заблуждение, такива, които противоречат на обществения ред и добрите нрави, знаци запазени за използване от държавата (например гербове), публични институции или международни организации, също са изключени от регистрация поради обществен интерес.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Моторист без книжка се заби в трактор край Кнежа с мотор без номер

36-годишен мъж без книжка е катастрофирал вчера с нерегистриран...

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната...

Радев притеснен, че страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход, подчерта Радев

Украйна ударно внася ток от пет европейски страни

Украйна планира рекорден внос на електроенергия от пет европейски...

„Топлофикация София“ предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от 1 юли

"Топлофикация София" предлага по-ниски цени на топлата вода и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg