https://www.gerb.bg/bg

„Топлофикация София“ предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от 1 юли

Снимка: (архив) БГНЕС

„Топлофикация София“ предлага по-ниски цени на топлата вода и парното за новия ценови период от 1 юли, предаде БТА.

В заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) посочват, че то е депозирало намерение да доставя топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС. Предложената цена е с 29,11% по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh.

В изялението също се посочва, че заради климатични фактори през 2023 г. са произведени 4 385 812 MWh топлинна енергия, което е със 7% по-малко от планирането за ценовия период

По-ниски цени от 1 юли предлага и „Топлофикация Плевен“ – от 96,94 лв./MWh да стане 56,10 лв/MWh, което е с около 42% по-ниска цена.

„Топлофикация Бургас“ и „Топлофикация Велико Търново“ обаче предлагат по-висока цена за новия ценови период, съответно дружеството в Бургас предлага цената на топлата вода да стане 118,52 лв./MWh, като в момента е 95,20 лв./MWh, което е увеличение с 24,50%. Това във Велико Търново предлага за предстоящия ценови период да продава гореща вода за 331,83 лв/MWh, като в момента е 131,82 лв/MWh.

От „Топлофикация Пловдив“ също са подали заявление за цените от 1 юли, но данните в него са поверителни. В края на март от дружеството съобщиха, че според тяхната калкулация крайната цена на топлинната енергия за клиентите на „ЕВН Топлофикация Пловдив“ би се променила с 13 процента – на 156,94 лева за мегаватчас от следващия регулаторен период. При“ Топлофикация Перник“ и „Топлофикация Сливен“ данните също са заличени в заявленията им.

От БТА уточняват, че обикновено КЕВР прави корекции на ценообразуващите елементи на всички дружества, като прилага общ подход. Предстои да се проведе и обществено обсъждане по темата.

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода КЕВР ще обяви до 30 юни, като при постановяването му ще прецизира ценообразуващите елементи на база на актуалната информация към края на юни.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Десетокласниците се явяват на НВО по математика

Над 54 000 десетокласници се явяват на национално външно...

Васил Терзиев: Гласувах за една по-добра България, която стои достойно в Европа

Гласувам за една по-добра България, която стои достойно в...

Изборният ден е започнал нормално

Изборният процес е започнал нормално, докладва Централната избирателна комисия...

Крайнодясната Партия на свободата печели евроизборите в Австрия

Kрайнодясна Партия на свободата изглежда като категоричният победител на европейските...

Украйна и десният екстремизъм – решаващи за вота в Люксембург

С европейските избори, които се провеждат в Люксембург, големите...

„Фидес“ първа в Унгария, но с най-слабия си резултат

Партията "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан води с 43,8%...

Хванаха дилър и неговия клиент минути след наркосделка в София

Арестуваха двама мъже минути след покупко-продажба на наркотични вещества...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg