https://www.gerb.bg/bg

Парното – хем по-скъпо, хем по-евтино

Колко ще плащаме за парно и топла вода след 1 юли – 22% по-скъпо или 14% по-евтино. От два дни този въпрос така и не може да бъде уточнен. Два дни и двете твърдения се оказват верни.

Парното действително скача с около 22% спрямо действащите в момента цени. Спрямо цените от юли миналата година, когато не беше обявено „историческото намаление“ на цената на природния газ от Русия, то ще бъде с 14% по-евтино.

По думите на енергийния експерт Еленко Божков тази по-висока цена ние ще плащаме до края на юни следващата година и всякакви шикалкавения са ненужни.

Цената на природния газ за следващата година ще бъде увеличена. Трябва всеки месец да се прави актуализирана цена на топлинната енергия и нещата ще си дойдат на мястото, настоя Божков.

Според Еленко Божков премиерът Бойко Борисов е прав с критиките си – колкото по-бързо поиска оставката на КЕВР и на енергийния министър Теменужка Петкова винага ще бъде закъсняла.

В студиото на Нова телевизия председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов обясни прогнозните цени с това, че засичане на топломерите се прави веднъж годишно: имате вирус, не сте вкъщи и „сметките отиват на кино“. Засичането се прави, когато е свършил отоплителният сезон.

Валентин Николов даде пример със сметка от 1000 лв. След 1 юли бихме плащали около 850 лв., а без последното решение на КЕВР, което ще се вземе на 1 юли, тази сметка би била 760 лв.

В момента всички клиенти на „Булгаргаз“ са получили споразумение колко пари ще им бъдат върнати, като за „Топлофикация – София“ сумата е около 45 милиона лева. После КЕВР ще излезе с изчисление колко е цената за целия период и тогава потребителите ще бъдат уведомени, уточни Николов.

КЕВР следи ежедневно цената на фючърсите на европейските борси, иначе ще фалират топлофикациите. Така вместо 22 лева, за следващата година от 1 юли 2020 до същия период на 2021 г. те са заложили около 33 лева, обясни Николов. На въпрос кога ще е следващо поскъпване, Николов посочи, че КЕВР са предвидили цената на газа за година напред. Ако има грешка, те ще я коригира през следващия сезон.

Николов е доволен от работата на енергийния регулатор, защото според него той се е справил с работата си. Според него председателят на КЕВР Иван Иванов има вина толкова, доколкото не е обяснил правилно формирането на цената.

На въпрос кога и как ще бъде направена смяната на състава на КЕВР, тъй като комисията е с изтекъл мандат, Валентин Николов отговори, че ще се търси експерт за председател.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха в Благоевград американец, издирван от Интерпол

Полицията в Благоевград арестува американски гражданин, издирван от Интерпол. Идентифициран...

Аврамов: България трябва да се противопостави на някои волунтаристични действия на ЕК

Доц. Йосиф Аврамов, председател на Управителния съвет на Консултантския...

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на "Здравната...

Паяци вдигат стари коли в столичния кв. „Надежда“

Репатрират принудително стари автомобил, излезли от употреба в столичния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg