https://www.gerb.bg/bg

Няма незаконни подслушвания със СРС през 2020 г., установи Бюрото за контрол

През 2020 г. не е имало незаконни подслушвания. Това показва докладът на Бюрото за контрол на СРС-тата, приет днес от парламентарната комисия за контрол на службите, съобщава БНТ.

В него е описано, че исканията и разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства са намалели спрямо предишни години. По-малко са и отказите. Отбелязано е, че контролът е станал по-ефективен, а заявителите – по-прецизни.

Най-много заявления за СРС са подадени от Специализираната прокуратура за разследване на организирани престъпни групи и съответно най-много разрешения за прилагане е издал Специализираният наказателен съд.

И управляващи, и опозиция определиха доклада като обективен.

Приключва митът за незаконните подслушвания през 2020 г. на всички протестиращи граждани, политици и журналисти, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От своя страна депутатът от ИТН Николай Радулов изтъкна, че СРС-тата може да са били законни, но в голямата си част са били разрешени специално за протестите от председателите на Специализираните съдилища.

Припомняме, миналата година СГП се самосезира по медийни публикации за незаконни подслушвания на граждани, участващи в протестите през 2020 г. Скандалът тръгна от изказване на съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов, но и други политици от опозицията се включиха с твърдения, а и със списъци, че са били подслушвани. Потвърди и лично служебният министър на МВР Бойко Рашков. Подобно твърдение направи и служебният министър Стефан Янев.

През юли обаче Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването за това дали са били подслушвани политици, като е прекратила образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал.1 от НК, тъй като не са намерени доказателства за незаконни действия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg