https://www.gerb.bg/bg

Николай Денков и четирима министри представиха 15 мерки за справяне с насилието (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Пръв мерките, които ще предприеме ведомството му, представи министър Галин Цоков. По думите му ще се финансират мерки за работа с родителите на ученици. Предвижда се и да има екипи за медиация на конфликти в семейството.

В рамките на образователните институции има различни прояви на агресия на насилие, както по отношение на децата, така и към учителите. Това са белези и за насилие в самото семейство, затова трябва да се работи и с родителите„, изтъкна министърът.

Проф. Цоков определи психолозите като особено важен елемент в процеса за справяне с агресията. „Ще търсим възможности през следващата година да бъде увеличен броят на психолозите. Те ще бъдат насочени предимно към детски градини и училища, в които има по-голям брой прояви на агресивно поведение и насилие„, добави министърът на образованието и науката.

Важна роля имат и менторите, убеден е той.

В над 30 училища ще има ментори. Целта е през следващата година те да могат да действат на територията на отделните области и да провеждат консултации в училища с по-сериозни прояви на тормоз, посочи той.

От тази година стартира и национална програма за личностното развитие. По думите на Цоков чрез нея ще бъдат финансирани дейности за работа с родителите. Той изтъкна, че мерките против насилието трябва да започнат и в семействата. Министърът добави, че се очаква националната програма да бъде разширена, за да обхване и детските градини, освен училищата.

Изграждане на екипи за медиация на конфликти е друга мярка, която ще бъде във фокуса на Министерството на образованието и науката. Цоков посочи, че педагозии и психолози, заедно с родителите, ще търсят решения в една или друга конфликтна ситуация.

Според министъра на образованието са нужни мерки и в посока развитието на емоционалната интелигентност на децата. Той обясни, че са заснети два филма, свързани с борбата срещу насилието, които са с участието на студенти от НАТФИЗ.

Снимка: БТА

Мерките на социалното министерство: мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, жертва на насилие

Заместник-министърът на труда и социалната политика Мая Василев пък обяви, че ще бъде предложено развитие на мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, жертва на насилие, които са достъпни за всички пострадали. По думите ѝ са набелязани „по-краткосрочни и по-спешни мерки„.

Необходимо е да има минимум по една такава услуга във всяка една област на България. Тези услуги могат да включват различни пакети за превенция и за подкрепа на жертвите на домашно насилие, основано на пола, например медицински, юридически, социални и психотерапевтични дейности. Създаването им трябва да бъде включено в Националната карта на социалните услуги, която се изработва в момента и ще бъде готова до края на 2023 г. Към момента услугите за подкрепа на жертви на насилие не са достатъчни и не са равномерно разпределени на територията на страната„, смята заместник-министърът на труда и социалната политика.

Мая Василева изтъкна и необходимостта от подготвянето на Национална програма за превенция срещу насилие.

Тя обяви още, че ще бъдат създадени шест специализирани екипа в шестте икономически региона на страната, които да работят в координация по прилагане на набелязаните мерки срещу насилието. Ще бъдат предприети и действия по повишаване на информираността на обществото, отбеляза Василева.

Мерките на правосъдното министерство: Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев подчерта, че ведомството му е било водещата институция при разработването на големите промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, които били обнародвани през втората половина на юли месец.

Създаден е Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие, чийто председател ще бъде вицепремиер. Заместник-председател ще бъде министърът на правосъдието. Предвидено е и създаването на Национална информационна система, в която ще се събират данни за всички случаи на домашно насилие.

Мерките на вътрешното министерство: Сектор „Домашно насилие“ към ГДНП

Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова пък заяви, че от 15 години МВР е ангажирано активно с темата за домашното насилие и превенцията му.

В частност ГДНП е водещата структура в министерството. Важно е да отбележа, че поне от 10 години във всички областни дирекции функционират регионални координатори за защита и превенция от домашно насилие. Те имат контролно-методически функции, осъществяват контакт с НПО-та, социални служби, психолози и съдействат за оказването на правна помощ„, посочи тя.

И избори какво е създадено към момента. Към ГДНП е създаден сектор „Домашно насилие“, който да осъществява методическото ръководство над тези областни координатори. Има експертен съвет за създаване на автоматизирана информационна система (АИС), която да осигури възможността за въвеждане, обработка и съхранение на данните, свързани с домашно насилие.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Социалните работници недоволни от увеличението на заплатите си

Настояват за второ повишение и заплашват с протести

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

Четирима мними строителни предприемачи са задържани при акция на МВР и прокуратурата

Разкрита е организирана престъпна група, завоалирала престъпленията си като...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Изгоряха четири камиона на пристанището в Солун

Пожар е унищожил четири камиона на пристанището в град...

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg