https://www.gerb.bg/bg

Наваксваме забавянето за второто плащане по ПВУ

Снимка: Тодор Стефанов, Информационна агенция News24sofia.eu

България официално е подала на 7 октомври 2023 г. нужните документи за получаване на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), след като в последните три месеца са изпълнени над 30 мерки, които се изискват от страната ни, съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

Това позволява да се навакса сериозното забавяне в изпълнението на ПВУ, тъй като срокът за тези мерки беше края на 2022 г., но те не бяха придвижени навреме„, обясняват от финансовеото министерство.

С подаването на документите за България отново се отваря достъпът до около 9 млрд. лв. за националните инвестиции от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ).

Второто плащане е на ориентировъчна стойност от около 1.4 млрд. лв. и включва 66 етапа и мерки за изпълнение, от които 22 са свързани със законодателни промени. То е свързано и с най-сериозната част от изискванията към страната ни. Актуализирана информация за изпълнението може да бъде видяна в информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН, а пълната информация за етапите и изискванията по второто плащане се съдържа в договора между България и Европейската комисия (ЕК).

Като изпълнени са отчетени 62 от 66 етапа, или 94%. Един от неизпълнените е етап 243. Той касае намаляване на обществените поръчки за 2022 г. само с един участник. Не е изпълнено и изискването от ПВУ да отпадне заради липса на инвеститорски интерес в рамките на алокирания ресурс проекта за Интермодален терминал в Русе (етап 193). Другите два неизпълнени етапа са за завършването на обществена поръчка за бордово оборудване на влакове (етап 188) и за приемането на т.нар. Закон за несъстоятелността на физическите лица (етап 252). Разговорите за запазване на средствата при по-нататъшно изпълнение на двата етапа ще продължат, но ЕК има право да намали частично сумата за изплащане.

Съгласно чл. 24 от Регламент 2021/241 за Механизма за възстановяване и устойчивост Европейската комисия трябва да излезе с оценка на подаденото искане до два месеца. След това преди самото плащане е необходимо да се проведат и консултации с Икономическия и финансов комитет. За завършването на оценката е нужно да бъдат приети подзаконови нормативни рамки по отношение на Закона за медиацията и Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници. Трябва също да бъде обявена процедура за изграждане на ВЕИ инсталации със задължение за системи за съхранение и да бъдат подписани договорите по проекта за дигитализация на отсечката между Русe и Каспичан.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Баба от Петрич се озова в болница след кавга с друга баба

Възрастна жена от Петрич се озова в болница след...

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита...

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg