https://www.gerb.bg/bg

Напрежението в Сенегал заради отлагане на изборите расте

Снимка: EPA/JEROME FAVRE

Министерството на комуникациите на Сенегал каза на мобилните оператори да спрат достъпа до интернет във вторник, преди планирания мълчалив марш на активистки групи, който беше забранен от властите, заради внезапното отлагане на президентските избори, предава „Ройтерс“.

Съобщението само седмици преди планираното гласуване на 25 февруари, че то ще бъде отложено, предизвика жестоки сблъсъци миналата седмица, които доведоха до смъртта на трима млади хора и множество арести.

Парламентът гласува провеждането на изборите на 15 декември.

Забавянето предизвика опасенията на членовете на опозицията, тъй като удължи мандата на президента Маки Сал в безпрецедентно прекъсване на демократичната традиция на Сенегал.

Не е ясно дали шествието ще се състои, след като властите го забраниха в понеделник, позовавайки се на логистични проблеми.

Гражданското общество и религиозните групи, които свикаха демонстрацията, ще проведат пресконференция по-късно във вторник, за да обявят следващите стъпки, каза говорителят Амаду Самб пред Ройтерс.

Отлагането на гласуването разтревожи мнозина в Сенегал, една от по-стабилните демокрации в Западна Африка, в регион, където военни поглъщания и конституционни маневри принудиха демокрацията да отстъпи в много страни през последните години.

В изявление министерството обвини насаждащите омраза онлайн съобщения за смъртни случаи и материалните щети, нанесени по време на неотдавнашните демонстрации.

В столицата Дакар полицияta изстреля сълзотворен газ, шокови гранати и нещо, което изглеждаше като гумени куршуми, срещу протестиращите, които горяха гуми и хвърляха камъни, каза репортер на Ройтерс.

Амнести интернешънъл и службата на ООН за правата на човека призоваха сенегалското правителство да разследва убийствата и полицейската бруталност срещу протестиращите.

Най-малко 266 души са арестувани в цялата страна, включително журналисти, каза говорителят на върховния комисар на ООН за правата на човека Лиз Тросел.

Регионалният блок на Западна Африка ECOWAS изпрати в понеделник парламентарна дипломатическа мисия в Сенегал, за да обсъди политическата ситуация в страната.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Осуетиха опит за нелегално пренасяне на 14 000 кутии цигари през Дунав мост – Видин

Митнически служители на ГКПП Дунав мост - Видин осуетиха...

Нетаняху настоява ултраортодоксалните евреи също да служат в армията

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в четвъртъ реши да представи силно...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент (ОБНОВЕНА)

Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял "твърдо...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg