https://www.gerb.bg/bg

На 8 ноември ЕК решава има ли Украйна напредък за еврочленство

Снимка: iStock

Европейската комисия трябва да представи на 8 ноември оценка на напредъка, постигнат от Украйна в кандидатурата ѝ за еврочленство. Това съобщиха трима официални служители, цитирани от „Ройтерс“.

Оценката ще бъде ключова за решението на ЕС дали да започне преговори с Киев за присъединяване.

Оценката ще бъде представена в годишен доклад на Европейската комисия, в който ще се описва доколко страните, които искат да се присъединят към 27-членния блок, са напреднали в изпълнението на необходимите икономически, правни и други критерии.

След това се очаква решение по време на срещата на върха на лидерите на страните от ЕС на 14-15 декември относно това дали да започнат официални преговори за членство с Украйна – основен приоритет на страната, докато се бори срещу руската инвазия.

Очаква се Киев да получи положителна препоръка, вероятно при допълнителни условия, свързани с борбата с корупцията и правата на малцинствата, като последният въпрос беше повдигнат от Унгария.

По отношение на другите кандидат-членки служител на ЕС съобщи тази седмица, че подобна препоръка може да бъде поставена и на Молдова, където Съюзът също е ангажиран в геополитическо съревнование с Русия.

Що се отнася до Грузия, „журито все още не е решило“ дали тя ще получи официален статут на кандидат – нещо, което получи Киев през юни миналата година, малко след като Русия започна инвазията.

Всяко решение за разширяване изисква единодушна подкрепа от всички страни членки на блока. Това обаче може да бъде трудно постижимо за страните от Западните Балкани, според служители и дипломати на ЕС.

Вместо това регионът може да получи допълнителна финансова помощ от преразгледания общ бюджет на Съюза – нещо, за което срещата на върха през декември също трябва да вземе решение.

Предложението на Комисията предвижда заделяне на 50 милиарда евро за подкрепа на Украйна до 2027 г., както и на още 15 милиарда за справяне с нелегалната миграция.

Бюджетните решения също изискват единодушие в ЕС, като някои страни членки са поискали да бъдат увеличени и разходите за справяне с природни бедствия, като горски пожари и наводнения.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Осуетиха опит за нелегално пренасяне на 14 000 кутии цигари през Дунав мост – Видин

Митнически служители на ГКПП Дунав мост - Видин осуетиха...

Над милион са икономически неактивните хора у нас

Неактивните хора на пазара на труда в България са...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Ресторантьорите също се обявиха против реорганизацията по бул. „Патриарх Евтимий“

Реорганизацията в центъра на Софи по булевардите "Патриарх Евтимий",...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg