https://www.gerb.bg/bg

МВнР – за Митрофанова „дори няма нужда от национална позиция“

Снимка: архив БГНЕС

Изявлението на руския посланик Елеонора Митрофанова, че „би гласувала за „Възраждане“, което предизвика позиция на българското Министертво на външните работи – има конкретни вътрешнополитически адресати. Това каза министърът на външните работи Николай Милков на брифинг днес. По думите му „той е написал позиция на министерството на компютъра си„, не е искал тя да бъде пубикувана, но темата била повдигната от национални медии и затова е било необходимо изявление.

На такива маргинални канали иначе смятам, че не е редно да се реагира, бе лаконичен Милков.

По отношение на постановения задочен арест от Московски съд на българина Христо Грозев министерството е възложило на посолството на България в Москва да потвърди публикация в медиите. Това е единствената информация, която България има по темата. От МВР-министъра Иван Демерджиев е изискана също информация за издирването на Грозев. Той не е търсил МВнР.

Министърът на външните работи Николай Милков поиска работа от Народното събрание и приемането на два законопроекта – за отчетност на главния прокурор и реформа в КПКОНПИ, за да бъдем приети в Шенген.

Министърът обобщи направеното във втория мандат на управление на служебния кабинет, пояснявайки, че брифингът е с цел отчет на дейността на МВнР.

Външно министерство е направило необходимото под формата на преговори срещи със страната, която отказа да даде зелена светлина за България в Шенген – Нидерландия. Има възможност през есента България да получи членство в Шенген. По отношение на Австрия – там решенията са в МВР, добави министърът.

МВнР е поело ясен ангажимент за присъединяване към организацията във възможно най-къс период.

По отношение на Република Северна Македония „са отстоявани легитимните права на българите и е имало реакции при нарушаването им„. „В момента сме в режим на анализ в каква степен усилията за промяна в Конституцията биха могли да имат позитивен край„, посочи Милков.

Добра комуникация има България с външния министър на РСМ Буяр Османи, но е самотен в своя стремеж за изграждане на истински добросъседски отношения, коментира Николай Милков.

Всеки опит за оптимизъм остава без покритие, заключи министърът.

Следващата седмица България организира чествания за Гоце Делчев и представители и от РСМ са добре дошли, поясни Милков.

Не може престъпник, подпалил български клуб, да се хвали, че е национален герой, категоричен бе той.

Последните месеци обстановката там е неприятна, работи се за деескалация, но без да се правят компромиси спрямо българските интереси. Очаква се консенсус, отчете служебният министър.

За отношенията с Румъния „сме в стратегическо партньорство“.

България има пълноценно представителство в Украйна, в Одеса, където е най-голямото българско национално малцинство в чужбина. Защитен е интересът по отношения на ядрената енергетика и започва дебат по 11-ия пакет санкции срещу Русия.

Осигурена е диверсификация на енергийните доставки в Югоизточна Европа. Подписани са договори с канадска компания и „Уестингхаус“ – с цел източник на гориво.

Главната и най-важна дейност на МВнР е била за организиране на последните избори – „от край до край на света за население с числеността на град Варна„, поясни Николай Милков.

Министърът има готовност да замине като български посланик в НАТО, когато указът за това бъде издаден от президента Румен Радев, каза той.

Ротацията за тези посолства е задължителна, в условията на война България няма там действащ посланик, уточни Милков.

Седмица след решението на държавния глава министърът има възможност да замине като посланик в НАТО.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

След ГЕРБ, днес пресконференция по темата с лифтовете на...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg