https://www.gerb.bg/bg

Личните лекари отказват да вършат работата на чиновниците в МЗ

Снимка: БГНЕС

Административният орган не може да изисква предоставяне на информация или документи, които са налични при него или при друг орган, а ги осигурява служебно за нуждите на съответното производство.“ Това гласи чл. 5.(2) (Изм. – ДВ, бр. 44 от 2009 г.) от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, който от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България цитират в позиция, с която се противопоставят на поредната чиновническа регулация, въведена в последния месец.

От писмото на НСОПЛБ, подписано от председателя на сдружението д-р Любомир Киров, става ясно, че Регионалните здравни инспекции са поискали отчет на личните лекари за поставените ваксини в периода 23.12.2020 – 31.12.2021 г., като информацията трябва да включва:

  1. налични количества ваксини по вид, партиден номер и количество;
  2. приложени ваксини по вид, партиден номер и количество;
  3. бракувани ваксини по вид, партиден номер и количество, поради изтекъл срок, неоползотворени дози.

Регионалните здравни инспекции искат информацията от всички общопрактикуващи лекари на основание писмо на зам.-министър Георги Йорданов.

От НСОПЛБ обясняват на зам.-министъра как работят лекарите и как работи Националната здравна информационна система (НЗИС) и всъщност Министерство на здравеопазването би могло цялата тази информация да я извлече само от системата, а и би трябвало така да стане, тъй като първи РЗИ въвеждат тези данни.

Личните лекари поясняват, че съгласно чл. 28 (д) от Закона за здравето достъп до информацията в НЗИС имат Министерство на здравеопазването и неговите подразделения – регионалните здравни инспекции (РЗИ), НЗОК и други държавни институции. „Това означава, че съответните служители на МЗ могат да обработят електронно наличната информация и да извлекат пълни и подробни справки за прихода и разхода на всички ваксини срещу КОВИД-19 по вид, партиден номер и количество, както са Ви необходими.“

И по-подробно: направините от джипитата имунизации срещу КОВИД-19 се регистрират от Общопрактикуващите лекари в НЗИС в момента на поставянето им, като част от въвежданата информация е име на ваксината, партиден номер, срок на годност.

Личният лекар не може да въвежда в НЗИС тези данни за всяка приложена доза ваксина, ако преди това РЗИ не са въвели в същата тази система същите данни относно предоставените на джипито количества. Ако джипито употреби и отчете, регистрираните за него от РЗИ ваксини, системата не позволява въвеждането на следваща доза със същите характеристики.

В НЗИС своевременно постъпват и се съхраняват подробни индивидуализирани данни за всяка поставена доза ваксина, както и за ваксинираното лице, както и за отпуснатите и, респективно, разходвани количества.

Информацията, която изисквате в писмото си, може да бъде получена бързо и коректно от НЗИС за всеки общопрактикуващ лекар„, заявяват от сдружението.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ внимателно следят Иран

Този уикенд президентът на САЩ Джо Байдън е на...

„Скай“: „Касапинът от Техеран“ има страховита репутация

Мнозина се страхуват от нестабилност в региона

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

1/4 от българите още не са решили за кого ще гласуват

Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все...

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Вулкан в Индонезия изригна зрелищно

Властите предприеха евакуация

Володимир Зеленски: Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си

Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg