https://www.gerb.bg/bg

КНСБ са в готовност за повишени заплати и във висшите училища

Снимка; архив БГНЕС

От КНСБ са в готовност за подписване на анекс за ръст на възнагражденията на академичния състав във Висшите училища, информират от синдиката.

Ресорната организация на КНСБ е в очакване за сключване на анекс към Националното споразумение, вписано като Браншови Колективен трудов договор за висшето образование, с който да се осигури вдигането на месечните възнаграждения за всички академични длъжности и получаване на очакваните от април тази година увеличения. 

Писмото е изпратено от лидера на НБС ВОН Лиляна Вълчева до премиера в оставка Кирил Петков, до министрите на финансите Асен Василев и на образованието и науката Николай Денков и до Съвета на ректорите.

Писмото е по повод разпределянето на допълнителните средства в размер на 20 млн. лв. в зависимост от броя на заетия числен състав по академични длъжности към 01 април 2022 г., както и спрямо договорените нива на основни месечни възнаграждения за всички академични длъжности, постигнати в края на 2020 г. с Националното споразумение между МОН, Съвета на ректорите и национално представителните синдикати ВОН-КНСБ и СВО-КТ „Подкрепа“. 

В Министерството на образованието и науката е внесена таблица от ВОН с изчисления, подкрепена с 21 декларации на 2/3 от държавните Висши училища, която да послужи при преговорите по анекса, както и за актуализация на Постановление № 371 от 17 декември 2020 г. на Министерския съвет, отнасящо се до началното основно месечно възнаграждение на академичната длъжност Асистент.

Според таблицата разпределянето на предвидените 19 562 580 млн. лв. е както следва:

за академичните длъжности Асистент и Главен асистент – началното основно месечно възнаграждение е съответно 1500 лв. и 1600 лв.; за академичните длъжности Доцент и Професор – съответно 1740 лв. и 1940 лв.

Разликата от 437 420 лв. е предвидена при евентуално изравняване на сумите за ДВУ при преговорите в МОН, както и за допълнителни средства за нехабилитирания състав на колегите от МУ-Плевен.

Изчислението е направено за 9-месечен период при ръст 15,4 % за академичните длъжности Асистент и Главен асистент при стъпка от 100 лв., а за академичните длъжности Доцент и Професор съответно 16 и 21,25 %.

Синдикалното ръководство потвърждава, че при изчисленията е ползвана утвърдената методика, на чиято база са подписаните начални възнаграждения в Националното споразумение от 25 ноември 2020 г. и Браншовия Колективен трудов договор, вписан в регистъра на ИА ГИТ на 01 февруари 2021 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

В Армения задържаха 88 души при антиправителствен протест (ВИДЕО)

В понеделник сутринта арменската полиция в Ереван започна да...

Спипаха в хотел в центъра на София мъж с 10-годишна присъда в Турция

В София е арестуван 40-годишен мъж, издирван от турските...

Паднали камъни затрудняват движението в Хаинбоаз

Свличане на скални късове блокира едно от трите платна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg