https://www.gerb.bg/bg

Китай призовава Финландия за „справедливо“ разследване на щетите по газопровода

Снимка: GettyImages

Китай призова днес за „обективно, справедливо и професионално“ разследване на повреда на подводния газопровод между Финландия и Естония, като обяви, че китайският кораб, който се е намирал в района по това време е плавал нормално, съобщава „Ройтерс“.

Китай и Финландия започнаха комуникация относно повредата на газопровода „Балтикконектор“ и Китай се надява съответните страни да открият истината възможно най-скоро, каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нин на редовен брифинг за пресата.

Припомняме, че рано на 8 октомври газопровод и телекомуникационен кабел, свързващи Финландия и Естония, бяха прекъснати, което според финландските следователи може да е умишлен саботаж. Разследването на повредата на тръбопровода е фокусирано върху ролята на китайския товарен кораб NewNew Polar Bear, каза в петък Националното бюро за разследване на Финландия.

Разбира се, че присъствието на китайският кораб е било нормално в съответните води по време на инцидента и не са открити аномалии поради лошите морски условия по това време„, каза Мао, когато говори по въпроса на брифинга. Тя добави, че Китай винаги се е застъпвал за това международната общност да засили сътрудничеството и съвместно да гарантира сигурността на трансграничната инфраструктура.

Инцидентът стана в момент когато европейските страни са все по-загрижени за уязвимостта на своята енергийна инфраструктура преди зимата, на фона на войната в Украйна.

Припомняме, че през септември 2022 г. газопроводите „Северен поток“, които свързват Русия с Германия, бяха повредени от няколко експлозии. Международно разследване досега не е успяло да идентифицира виновника.

Водещият следовател, Ристо Лохи, каза миналата седмица, че повредата на финландския тръбопровод е „причинена от външна механична сила„, но че няма „никаква причина да се смята, че повредата е била причинена от експлозия„. Той добави още, че Финландия ще „си сътрудничи с китайските власти, за да се установи ролята“ на китайския кораб.

Естония също се е свързала с китайските власти във връзка с разследването, съобщи естонското външно министерство днес. „Естония е в контакт с китайските власти, за да насърчи сътрудничеството по отношение на разследването„, каза говорител на министерството в имейл до „Ройтерс“. Той добави, че Естония иска да насърчи „всяко сътрудничество, необходимо за разследването“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

България ще извърви пътя към Еврозоната, убедени са икономисти

Заради високата инфлация нямаше как да влезем в Еврозоната...

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Единадесет души загинаха при престрелка в мексиканския щат Чиапас

Единадесет души загинаха при престрелка в южния мексикански щат...

Постоянни водни аварии вдигнаха поморийско село на протест

Жителите на поморийското село Горица започват подписка срещу постоянни...

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg