https://www.gerb.bg/bg

Какво да очакваме от контролирания от републиканците Конгрес

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Републиканците ще използват новото си мнозинство в Камарата на представителите на САЩ, за да засилят фокуса на Вашингтон върху Китай и да наблюдават по-отблизо помощта, отиваща за Украйна, но те настояват, че нямат планове да спрат подкрепата за Киев в битката му с Русия, предава „Ройтерс“.

Конгресменът Майкъл Маккол, републиканецът, който се очаква да оглави комисията по външни работи на Камарата на представителите, каза, че негов основен приоритет ще бъде конкуренцията с издигащия се Китай, включително мониторинг на високотехнологичния износ.

Ние сме в конкуренция с комунистически Китай. Те са наш конкурент номер едно сега и вероятно най-голямата ни заплаха за националната сигурност„, каза Маккол пред Ройтерс.

Като партия с мнозинство, републиканците ще решават какво законодателство да се разглежда в Камарата и ще имат по-голяма роля в определянето на политиката на разходите и писането на законодателство. Но общото им влияние върху външната политика ще бъде ограничено. За да станат закони, всички законопроекти трябва да бъдат приети от контролирания от демократите Сенат и да бъдат подписани от президента Джо Байдън.

Това оставя на републиканците възможността да провеждат разследвания и да принуждават да свидетелстват служители на администрацията, тъй като, като партия с мнозинство, те ще контролират комисиите на Камарата. „Истинското въздействие ще бъде върху определянето на дневния ред и надзора„, каза Скот Андерсън, експерт по управление в института „Брукингс“.

Конкуренция с Китай

Републиканците в Камарата на представителите планират да се съсредоточат върху укрепването на веригите за доставки, за да подкрепят производството на основни компоненти като полупроводници в Съединените щати, както и да засилят контрола върху износа, с цел да се гарантира, че чувствителни американски технологии няма да попаднат в китайската армия.

За мен това е лудост, ние на практика въоръжаваме нашия заклет враг„, каза Маккол, добавяйки, че смята, че демократите и републиканците ще работят заедно по въпроса.

Имаме антикитайски ястреби от двете страни на пътеката„, каза Маккол.

Маккол и представителят Майк Роджърс, републиканец, който се очаква да поеме Комисията по въоръжените сили, ще работят заедно за укрепване на линията за доставки на отбранителната промишленост, за да улеснят доставката на военно оборудване на Тайван, така че да може да отблъсне всяка потенциална атака от Китай .

Надзор върху помощта за Украйна

Републиканците сигнализираха, че ще бъдат стриктни по отношение на потока от помощ от САЩ за Украйна, но не се очаква да я прекратят, въпреки че всички 57 гласа на Камарата срещу законопроект, предоставящ повече от 40 милиарда долара за Украйна през май, дойдоха именно от членове на Републиканската партия.

Маккол каза, че очаква помощта да продължи, отбелязвайки двупартийната подкрепа за правителството в Киев. Той планира изслушвания, за да информира обществеността за конфликта, по-специално за предполагаемите нарушения на човешките права след нахлуването на Русия през февруари.

Мисля, че „Америка на първо място“ означава да помогнем на НАТО и нашите съюзници. Също така „Америка на първо място“ означава да помогнем на Украйна, за да не се окажем там„, каза той.

Това, което се опитваме да направим в Украйна, е да избегнем глобален конфликт“, каза той.

Байдън каза, че очаква помощта да продължи за Украйна без прекъсване въпреки скептицизма, изразен от републиканците, като същевременно отбеляза, че администрацията му „не е дала празен чек на Украйна“, опровержение на депутата Кевин Маккарти, главният републикански кандидат за председател на Камарата на представителите.

Маккол каза, че републиканците искат повече „надзор и отчетност“ по отношение на чуждестранната помощ, както и участие на съюзниците на САЩ, и че той би искал да види нови оръжия, като артилерия с по-голям обсег, изпратени в Украйна.

Ние ще поставим условия за помощта. Например, ние ще ви предоставим тази помощ, но искаме нашите партньори от НАТО да поемат тежестта на това, а не само Съединените щати да подкрепят Украйна„, каза Маккол.

Твърд тон по сделката с Иран

Републиканците в Конгреса – и някои демократи – категорично се противопоставиха на ядреното споразумение с Иран от 2015 г., постигнато при президента демократ Барак Обама. Администрацията на Байдън се опита да съживи ядреното споразумение с Иран от 2015 г., откакто той встъпи в длъжност през 2021 г., но двете страни не успяха да постигнат сделка.

Репресиите на Техеран тази година срещу протестиращите, настояващи за правата на жените, изглежда са затруднили иранските власти да постигнат компромис и САЩ да постигнат споразумение, което ще даде на Иран милиарди долари приходи от петрол.

Бившият президент републиканец Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от ядрената сделка през 2018 г., оставяйки другите страни несигурни дали могат да се доверят на което и да е бъдещо правителство на САЩ да спази всяко споразумение, постигнато от Байдън.

Републиканците обещаха да блокират всяко ядрено споразумение с Техеран.

Вероятно още разследвания

Републиканците планират да използват контрола върху Конгреса, за да разследват някои външнополитическите решения на администрацията на Байдън, както и международните бизнес дейности на сина му Хънтър Байдън.

Маккол планира изслушвания относно обърканото изтегляне на САЩ от Афганистан през август 2021 г. и събитията в страната след това. „Никога не получихме задоволителен отговор… на това какво се случи, защо се случи така, както се случи“, каза той.

Комисиите по външни работи и надзор на Камарата на представителите също планират съвместно разследване на бизнес сделки, които Хънтър Байдън е имал с китайска енергийна фирма през 2017 г.

Тръмп и много други членове на републиканската партия привличат вниманието към бизнес сделките на по-младия Байдън, откакто баща му се кандидатира на президентските избори през ноември 2020 г.

Камарата на представителите, ръководена от демократите, подложи на импийчмънт Тръмп през 2019 г. по обвинения, че е отказал военна помощ за Украйна, за да окаже натиск върху президента Володимир Зеленски да започне разследване срещу Хънтър Байдън.

Очаква се въпросът да се появи отново, тъй като двете партии се гоотвят за президентските избори през 2024 г., след като Тръмп тази седмица стартира трета поредна кампания за Белия дом.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за...

Програмата за развитие на армията до 2032 г. включвала и уроците от Украйна и Газа

Постигнат е баланс в инвестиционните разходи на Министерство на...

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на Алексей Петров

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на...

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

Има загинал след тежката катастрофа с Кирил Петков край село Аксаково (СНИМКИ/ВИДЕО)

По непотвърдена информация, шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч, при ограничение 60 км/ч.

1/4 от българите още не са решили за кого ще гласуват

Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все...

Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната

"Все още България има значителна инфлация, доста над средната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg