https://www.gerb.bg/bg

Изтеглен е руски законопроект за промени в мобилизацията

Снимка: iStock

Законопроектът за увеличаване на наборната възраст до 50 години за мъжете, които са придобили руско гражданство, е бил оттеглен от Държавната дума. Това става ясно от електронната база данни, съобщава ТАСС.

Става дума за законопроект, внесен в Държавната дума на 1 февруари от депутатите от „Единна Русия“ Александър Бородай и Михаил Шеремет, в съавторство с депутата от фракцията на ЛДПР Алексей Журавльов. По-късно Бородай и Шеремет оттеглиха подписите си под законопроекта, а Журавльов каза, че е готов да оттегли законопроекта за консултации и повторно внасяне.

Документът предлага да се допълни законът „За военния дълг и военната служба“ с разпоредба.

Според текста, гражданите от мъжки пол, придобили руско гражданство, на възраст от 18 до 50 години, подлежат на военна служба. Съгласно действащите стандарти, подлежат мъжете от 18 до 30 години, които са или не са регистрирани в армията, но са задължени да бъдат регистрирани в армията и не са в резерва.

Зоната на бойните действия изисква постоянно внимание и уточняване, тъй като това е голяма територия, а и сложна държавна машина. Признанието прави руският президент Владимир Путин в края на януари на среща със студенти в Северния военен окръг.

По-интересно признание прави президентът за броя на хората, които са ангажирани във военната кампания – 600 000 души. За първи път от началото на войната през февруари 2022 г. Владимир Путин уточни такъв брой. 

Заявявайки и че за фронта има нужда винаги да се мисли, а и държавната машина да се коригира, руският президент даде още конкретика – фронтовата линия е 2 хил. км.

През октомври месец миналата година се появи информация, че Русия е започнала да мобилизира и жени за бойните действия на т.нар. „специална военна операция“. Досега жените бяха използвани само сред медицински персонал и в кухнята в тила. Месеци преди това Русия престана да обявява данни за мобилизация и записали се доброволци, след като заради неочаквано високите загуби на армията през есента на 2022 г. руският президент обяви мобилизацията на 300 000 резервисти.

Руските военни не съобщават за загубите – загинали и тежко ранени. От началото на войната всъщност на два пъти бяха обявени такива – втория път беше в началото на септември месец 2022 г., когато от МО съобщиха за под 5000 загинали. От тогава до този момент официална информация от руската армия и от Кремъл не е излизала.

Въз основа на открити източници руската редакция на BBC, която работи по проект съвместно с изданието „Медиазона“ от началото на войната, успя да установи имената на 43 014 руски военни, загинали в Украйна от февруари 2022 г. до тук. Основната тежест на фронтовата линия все още пада върху мобилизираните доброволци и затворниците, наети от колониите. В статистиката на BBC не влизат жертвите, дадени от т.нар. народни милиции на ЛНР и ДНР, като през последната все още преминава фронтовата линия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Катастрофа в Перу отне живота на 13 души

Тринадесет души загинаха при катастрофа с автобус в Перу,...

Ким Чен Ун наблюдава теста на тактически балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун e наблюдавал в петък...

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg