https://www.gerb.bg/bg

Инспекторатът разбрал за Нотариуса от медиите, а на медии не вярва

Снимка: БГНЕС

В Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) не са постъпвали сигнали за оказвано влияние по отношение на съществуването на така наречения SS клуб, нито сигнали за магистрати, ходили в клуба. Това увери председателят на Инспектора Теодора Точкова.

За съществуването на клуба се разбрало от медийни публикации, но не станало ясно кои са всъщност магистратите, посещавали клуба, обясни тя по време на участието си във временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса.

Всички проверки на ИВСС са приключили с доклад за съответствие, защото законът дава право да се извършва проверка само със съпоставяне на декларираните факти в декларацията на магистратите и съответните публични регистри. С оглед медийни публикации от началото на месец март 2024 г., в които се съдържа достатъчна конкретика за поведение на магистрати, замесени в кръговете на влияние в съдебната система, на 8 март 2024 г. ИВСС се е самосезирал за извършване на проверки за почтеност, нарушаване на независимостта на магистрати, оказване на влияние и накърняване на престижа на съдебната власт. В рамките на тези проверки ще бъде проверено поведението на 10 магистрати, както съдии, така и прокурори, за които в медийни публикации последно време се споменава, поясни Точкова.

По отношение на тези 10 магистрати е извършен анализ на информацията на имуществените им декларации, подадени в периода 2016 – 2022 г. и не е установена разлика между доходите и разходите, както на магистрати, така и на свързаните с тях лица за проверяваните години„, добави Точкова.

Стана ясно, че от ИВСС са се самосезирали и за изгубеното и впоследствие намереното дело в Софийския градски съд по повод оправдателната присъда на Мартин Божанов за кражба на дело от ВКС.

Целта ни беше да проверим защо това дело не е било архивирано и унищожено след изтичане на петгодишния срок за съхранението му, както и съответстват ли вътрешните правила на документооборота. Актът от тази проверка е изготвен, установи се, че делото е било архивирано през 2007 г., но не е било унищожено след изтичане на петгодишния срок, тъй като не е било намерено в служба „Архив“ на Софийски районен съд. Един ден след запитването на журналисти е открито от деловодителя на състава, който е разглеждал делото в деловодството на съда, на рафта за делата, където стоят дела, поискани от служба „Архива“ за произнасяне по искания във връзка с веществени доказателства„, коментира Теодора Точкова.

Инспекторатът към ИВСС не е бездействал по казуса с „Нотариуса“, увери главен инспектор Точкова.

До момента има постъпили два сигнала в Инспектората на Висшия съдебен съвет срещу Мартин Божанов. Те са подадени от бизнесмена Веселин Денков и съпруг на Ивайла Бакалова.

Проверка по анонимни сигнали ИВСС не извършва, не може да иска и събира информация чрез прилагането на специални разузнавателни средства, подчерта Теодора Точкова, а и неведнъж обясни, че ИВСС не вярва на медийни публикации. Засега кръгът на Нотариуса остава само на хартия, но в медиите, не и по доказателства и документи.

ИВСС не е бухалка, не работи така и винаги в действията си се старае да работи обективно и безпристрастно„, категорична бе Точкова. „В голямата си част българските магистрати са почтени хора, изпълняват отговорно задълженията си, съвестно и с много усилия. Обидно е заради „някои представители на съдебната власт“ всички магистрати да се поставят под общ знаменател„, каза Точкова.

Тя смята, че институциите и обществото дължат уважение към магистратите, които отговорно изпълняват задълженията си и не допускат неприемливо поведение.

Уважаеми колеги, в случаите, които се оказва влияние, сезирайте Инспектората към ИВСС, за да можем да извършим проверка, за да се изчистят туморите в съдебната система„, призова Теодора Точкова.

Иначе Точкова заяви, че не може да каже кои магистрати уронват престижа на съдебната власт. ИВСС не се е самосезирал и по казуса „Осемте джуджета“, тъй като сигналите са били анонимни. Ако има извършени нарушения, ИВСС ще предложи образуване на дисциплинарно производство спрямо магистрати. Теодора Точкова изтъкна, че не е редно да се стига и до назначения в съдебната система по роднински връзки.

Точкова добави, че не познава Мартин Божанов-Нотариуса, не познава и Петър Петров-Еврото. Не е ходила в SS клуб и в ресторанта „Осемте джуджета“. Приятелският ѝ кръг е изключително стеснен. ИВСС трябва да има здрава опора, на която да се базира, за да може да извършва проверки. Не може по доноси и по съмнения да се образуват проверки, без да е посочено кой подава сигнала, кой е авторът на съответния сигнал, подчерта Точкова.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

Хърватия има ново правителство

Хърватските депутати гласуваха в петък "за" ново правителство, което...

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg