https://www.gerb.bg/bg

Хърватия има ново правителство

Снимка: EPA/ANTONIO BAT

Хърватските депутати гласуваха в петък „за“ ново правителство, което бележи завой надясно в друга страна от Европейския съюз (ЕС) преди парламентарните избори в 27-членния блок следващия месец, съобщава АП.

Въпреки че все още се доминира от консервативния Хърватски демократичен съюз или ХДС, новото хърватско правителство вече включва и твърдо дясното „Отечествено движение“, сравнително нова партия, която се очерта като водеща след неубедителни парламентарни избори през април.

Новият кабинет на премиера Андрей Пленкович, който започна третия си пореден мандат на поста, беше одобрен със 79-61 гласа в 151-членното събрание.

ХДС спечели най-много гласове на изборите на 17 април, но не достатъчно, за да управлява сам. Сравнително слабо мнозинство за новото коалиционно правителство може да постави началото на период на политическа нестабилност след дългогодишната доминация на ХДС.

В речта си Пленкович каза, че новото му правителство ще се фокусира върху по-нататъшния икономически растеж и модернизацията, като каза, че досега „гражданите са признали нашите усилия“.

Икономиката на Хърватия беше сред най-слабите в ЕС, когато се присъедини към блока през 2013 г., но оттогава успя да се присъедини към единния валутен пазар миналата година. Страната с население от 3,8 милиона души разчита в голяма степен на приходи от туризъм по зашеметяващото крайбрежие на Адриатическо море.

За първи път от години правителството на Хърватия не включва партия, представляваща етническото сръбско малцинство в Хърватия, след като Движението за родина, известно като ДП, възрази срещу тяхното участие. Това породи опасения, че трудно постигнатият етнически баланс на Хърватия след сръбско-хърватската война от 1991-95 г. може да бъде нарушен.

Пленкович обеща, че „ще се грижим за правата на националните малцинства, ще ги уважаваме, ще защитаваме постигнатите права и ще се погрижим всеки в Хърватия, всеки наш гражданин, да се чувства добре“.

Но Аня Симпрага, бивш правителствен министър от Независимата демократична сръбска партия, предупреди по време на дебата в петък, че „вече сме свидетели на радикализация“.

Партията „Родно движение“ е съставена предимно от радикални националисти и социални консерватори, които са напуснали ХДС. Партията се ръководи от твърдолинейния кмет на източния град Вуковар, който беше разрушен през 1991 г. в началото на войната за независимост на Хърватия, след като тя се отдели от бивша Югославия.

Партията настоява хърватската държава да премахне финансирането на критично либералния информационен вестник „Новости“, който се издава от сръбското малцинство и се финансира от бюджета.

Асоциацията на хърватските журналисти съобщи, че журналистите на „Новости“ са получавали заплахи и са били смятани за врагове на държавата. Организацията заяви, че заплахите са резултат от кампанията на DP срещу Новости и поиска отговор от властите.

ДП също така се застъпва за връщане към традиционната роля на жените, в общество, което е предимно католическо и консервативно и където жените вече имат проблеми с достъпа до аборт.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спипаха дилър с над 12 кг кокаин в Симитли

Обвиниха 53-годишен мъж за притежание на над 12 кг...

Координаторът по борбата с корупцията на САЩ идва в София на 14 юни

Американският координатор в борбата с глобалната корупция Ричард Нефю...

Руснаците разполагат най-новите ЗРК S-500 в окупирания Крим

Ръководителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на...

„Левицата“ отчита катастрофален резултат на изборите

В първите дни след вота и равносметка от коалиция...

Изборният ден е започнал нормално

Изборният процес е започнал нормално, докладва Централната избирателна комисия...

Крайнодясната Партия на свободата печели евроизборите в Австрия

Kрайнодясна Партия на свободата изглежда като категоричният победител на европейските...

Войната изстреля до 80% безработицата в Газа

Безработицата в ивицата Газа е достигнала почти 80% след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg