https://www.gerb.bg/bg

Франция забранява традиционни ислямски рокли в училищата

Френският министър на образованието Габриел Атал обяви в неделя, че Франция ще забрани ислямското облекло, известно като абая, в училищата, пише „Политико“.

Училището на Републиката е изградено около силни ценности, секуларизмът е една от тях. … Когато влезете в класна стая, не трябва да можете да идентифицирате религията на учениците„, каза Атал в интервю за френския телевизионен канал TF1.

Абая е дълга, развяваща се рокля, която обикновено се носи от мюсюлманските жени, тъй като отговаря на ислямските вярвания за скромно облекло, но се носи и от други общности в Северна Африка и Близкия изток.

През 2004 г. Франция забрани религиозните символи в училищата, включително големи кръстове, еврейски кипи и ислямски забрадки. Но абаята заема сива зона и не е специално забранена.

Атал, който беше назначен през юли, обяви, че ще води разговори през следващите седмици, преди да издаде нови ясни правила за цялата страна“ за училищата.

Фокусът върху абаите следва отчетения ръст в броя на момичетата, носещи ислямски дрехи във френските училища, тенденция, която според някои е нарушение на светските ценности на страната.

Миналия месец председателят на Националното събрание Яел Браун-Пивет, който е член на партията на Ренесанса на президента Еманюел Макрон, призова за „напълно светско държавно училище„, където няма без рамадан, без абая, без показни религиозни знаци“.

Докато някои политици призоваваха за ново законодателство за забрана на религиозното облекло, изглежда, че правителството просто ще даде на директорите на училища нови насоки.

Секуларизмът във френските училища винаги е бил актуална тема с поддръжници, които твърдят, че религията, и по-специално ислямът, навлиза в публичното пространство. Критиците, от друга страна, твърдят, че религиозните малцинства са изправени пред дискриминация в исторически християнска страна.

Напрежението около образованието и религията се влоши през 2020 г., когато радикализиран чеченски бежанец обезглави учител по френски, който показа карикатури на пророка Мохамед в час.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна, но не и мерки срещу Русия

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във...

Земетресение с магнитуд 6 регистрирано във водите на езерото Байкал

Земетресение с магнитуд 6 е регистрирано във водите на...

Германия, Белгия и Нидерландия се борят с наводненията

Причината са падналите проливни дъждове

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

МРРБ одобри обновяване на инфраструктурата в 29 общини

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова подписа нови...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg