https://www.gerb.bg/bg

Две руски области вече са зони на активни бойни действия, доволна Украйна

Снимка: (архив) EPA

Въоръжени групировки, сформирани от руснаци, противопоставящи се на Кремъл, настояват за нахлуване на руска територия и са превърнали две руски гранични области в „зони на активни бойни действия“. Това заяви говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов, цитиран от „Ройтерс“.

Областният управител на един от руските региони, засегнат от атаките, обаче обяви след посещение в населените места в района, че войските на врага вече не са там.

Три базирани в Украйна групировки излязоха с изявления, че провеждат въоръжени операции в руските Белгородска и Курска област и приканиха жителите да се евакуират от населените места за собствената си безопасност.

Курска и Белгородска област вече са зона на активни бойни действия. Потвърждаваме го„, заяви Юсов. „И както казаха доброволците и бунтовниците, става дума за руски граждани, които, тъй като нямат друга възможност, защитават гражданските си права с оръжие срещу режима на Путин„.

Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област съобщи в „Телеграм“, че не е имало украински сили в една от атакуваните зони.

Мога да заявя, че на територията на региона няма украински войски. Боевете се водят извън него„, подчерта той.

Гладков обаче посочи, че село Козинка е „силно засегнато. Щетите са много сериозни„. Жителите бяха евакуирани на места, където вече се намират в безопасност.

По-рано Гладков докладва, че двама души са били убити, а най-малко 20 са пострадали при атаки на украинските въоръжени сили.

Руски военни блогъри съобщиха, че руски парашутисти са били изпратени в Козинка. Министерството на отбраната на Русия информира, че е осуетило атака на украинската армия.

Областният управител на Курск Роман Старовойт пък отбеляза, че „украинските терористи не са спирали опитите си да вкарат диверсанти на наша територия“.

Една от трите въоръжени групировки – Легионът „Свобода за Русия“, съобщи, че с оглед на „ограничената военна операция„, която се провежда в двете области, моли жителите на определени градове да напуснат района.

Втората група – Сибирският батальон, пък информира, че е наблюдавала „паника в Грайворон – до Козинка – с автомобили, които се редят на опашка, за да напуснат града.

В миналото Москва представяше групировките като марионетки на украинската армия и Централното разузнавателно управление на САЩ, което според Москва се опитва да подклажда хаос в Русия.

По-рано Легионът „Свобода за Русия“ и Руският доброволчески корпус поеха отговорност за други трансгранични нападения в Русия от Украйна.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Министерство на икономиката поглежда към военната ни индустрия

В Министерство на икономиката и индустрията модернизацията на армията...

САЩ предупреждават Израел за „хаос и анархия“ в ивицата Газа

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата...

Откриха 62 нелегални мигранти в два камиона на ГКПП „Калафат“ в Румъния

От другата страна на Дунав мост Видин румънските полицаи...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Баба от Петрич се озова в болница след кавга с друга баба

Възрастна жена от Петрич се озова в болница след...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg