Депутатите разглеждат промени в Закона за изпълнение на наказанията

Views 3187
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Депутатите разглеждат на първо четене промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Създава се правна възможност за конвоиране на лица с постановена мярка за неотклонение задържане под стража в случаи на изключителни причини от личен и семеен характер. Действащата правна уредба позволява прекъсване на изтърпяването на наказание или отпуск единствено на лишени от свобода, а конвоирането на лица с мярка за неотклонение е възможно само до органите на съдебната власт или местата за задържане.

С проекта на закон в изпълнение на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Вецев срещу България“ се създава механизъм за индивидуална преценка на органите на съдебната власт относно наличието на легитимен интерес на обвиняемите и подсъдимите с постановена мярка за неотклонение задържане под стража да бъдат конвоирани по причини от личен и семеен характер.

Предлага се при наличие на конкретна причина от изключителен характер да се извършва конвоиране от Главна дирекция „Охрана“, а при необходимост от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Припомняме, че съдия Мирослава Тодорова направи публичен въпроса с липсата на ясни правила в кои и в какви случаи се предоставя възможност на осъдени и задържани лица да присъстват на изключителни случаи. Става въпрос за скандалните случаи, при които затворник и арестант не бяха пуснати на погребения на техни близки,

За това има и произнесена присъда срещу България в Европейския съд по правата на човека.

За един от случаите съдия Мирослава Тодорова написа две отворени писма до двама министри на правосъдието – Десислава Ахладова и Янаки Стоилов. Нейно разпореждане беше пренебрегнато от ГДО и затворническата администрация. Въпреки разпореждането на съда, задържан не беше пуснат да погребе майка си.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Йорданова и Кьовеши не са разговаряли за Гешев

Вътрешнополитически въпроси и главният прокурор Иван Гешев не са били обект на разговор по време на срещата между правосъдния министър Надежда Йорданова и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Пред журналисти в кулоарите на парламента, Йорданова обясни, че е разговаряла сутринта с Кьовеши за изменения в Наказателния кодекс, които да премахнат пречката

Read More »