https://www.gerb.bg/bg

Деликатен въпрос е дали МВР може да отвори телефона на Алексей Петров (ВИДЕО)

Главният секретар Живко Коцев отчете като успех на работата на МВР от последните месеци възстановеното взаимодействие с прокуратурата. В студиото на Нова телевизия в един от последните дни на 2023 година Коцев обясни, че с министър Калин Стоянов са вложили доста сили и енергия в това да работят вътрешните регулаторни механизми и да се работи добре с държавното обвинение, за да може и усилията на полицията да се увенчаят с успех.

Сложна и динамична година изпраща главсекът Живко Коцев заради нелегалната миграция, трафика и каналджийството, киберпрестъпността и войната по пътищата. Не пропусна да отбележи и случаите на домашно насилие.

Сред отбелязаните от Коцев предизвикателства обаче не бяха случаи, към които са насочени преди всичко въпросите към МВР.

Убийството на Алексей Петров:

На този етап разследването няма конкретен заподозрян, въпреки че според уверенията на Живко Коцев се работи много сериозно и активни. По въпроса защо едва сега, месеци след самото покушение, от прокуратурата започват да се опитват да отворят телефона на Алексей Петров и ще търсят външни експерти за това, Живко Коцев не успя да говори – аргументът му беше, че не е запознат с подробности и детайли. Също така не отговори на въпроса дали родното разследване няма сили и умения да се справи със защитата на телефона на Трактора – „това е деликатен въпрос„, каза Живко Коцев, обяснявайки, че въпросната техническа експертиза не е елементарно нещо, затова е необходимо външно съдействие.

Припомняме, че Алексей Петров беше застрелян в столичния квартал „Драгалевци“ на 16 август 2023 г., а едва миналата седмица, четири месеца след покушението, от прокуратурата обявиха, че ще се търси съдействие от чужди спецслужби.

Ако ФБР получат телефона на Петров, той ще бъде отворен в рамките на няколко месеца„, смята главният секретар, като от думите му стана ясно, че самият телефон не е предоставен на ФБР.

Наркотиците на кораба „Верила“

Живко Коцев потвърди в студиото, че информацията, с която разполагат българските власти, е за 500 кг. кокаин, а стойността на наркотика на борда е около 20 милиона евро. Той увери, че се работи съвместно с ирландската полиция и митническите власти. Арестуваните български граждани са вече 6, а три от лицата са криминално проявени – за кражби, увреждане на имущество.

Иска ми де са вярвам, че членовете на екипажа нямат нищо общо с този контрабанден трафик на дрога„, посочи Живко Коцев.

Припомняме, във вторник при претърсване на българския товарен кораб „Верила“ на пристанището в Лимерик, Ирландия бе открита пратка висококачествен кокаин. Товарният кораб „Верила“ е регистран във Валета, Малта, но е собственост на Параходство Български морски флот. Целият екипаж е съставен от български граждани, с изключение на един моряк, който е украинец.

Разкритият обир на инкасо автомобил от преди година:

Това е в резултат на системната работа на колегите от СДВР. Установени са трима от участниците в грабежа. Те са привлечени към наказателна отговорност, един е с постоянно задържане. Един се издирва.

Все още няма яснота къде са парите, поясни Коцев.

Полицейското насилие:

Живко Коцев потвърди думите на вътрешния министър Калин Стоянов за четирима уволнени заради действия на полицията по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз. Главният секретар не изключва, а напротив допусна, че може да има и още уволнени. Открити са още девет дисциплинарни проверки.

Припомняме, заради кадрите с полицейско насилие по време на протестите бе поискана оставката на вътрешния министър Калин Стоянов от страна на ПГ на ПП/ДБ, а и на премиера Денков, но с активната защита от страна на Делян Пеевски и представители на ГЕРБ, въпросът бе смачкан.

Убийството в Цалапица:

Главният секретар смята, че през януари месец 2024 г. задържаният за убийството Ангел Бизюрев ще бъде върнат у нас, за да се изправи пред българския съд.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Строителният бранш в Германия излиза на стачка за по-високи заплати

Днес в строителния бранш в Германия започнаха общонационални стачки. Според...

Полицията в Разград глоби 5 абитуриенти за „надуване“ на клаксони

Петима абитуриенти в Разград са глобени за безотговорно поведение...

Спас Ташев: РСМ ще окаже натиск върху България да се откаже от Договора за приятелство

Историкът доц. Спас Ташев заяви, че българо-македонските отношения и...

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg