https://www.gerb.bg/bg

Камарата на представителите гласува принудителни доставки на оръжия за Израел

Снимка: (архив) Elizabeth Frantz/“Ройтерс“

Ръководената от републиканците Камара на представителите на САЩ прие законопроект на 16 май, който ще принуди президента Джо Байдън да изпрати оръжия на Израел, съобщава „Ройтерс“.

С това ще се опита да укори доставките на бомби, докато призовава Израел да направи повече, за да защити цивилните на фона на войната си с „Хамас“.

Израелският закон за подпомагане на сигурността беше одобрен с 224 на 187 гласа, до голяма степен по партийна линия. Шестнадесет демократи се присъединиха към повечето републиканци, които гласуваха „за“, а трима републиканци се присъединиха към повечето демократи, които се противопоставиха на мярката.

Не се очаква законът да влезе в сила. Но приемането му подчерта дълбокото разделение в годината на изборите в САЩ относно политиката на Израел, докато правителството на премиера Бенямин Нетаняху се стреми да унищожи екстремистите, които нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и завладявайки 253 заложници, според към израелските отчети.

Палестинските власти твърдят, че най-малко 35 272 цивилни са били убити по време на израелската кампания в Газа.

Републиканците обвиниха Байдън, че е обърнал гръб на Израел, след като се изправи пред пропалестински протести.

Това е катастрофално решение с глобални последици. Очевидно се прави като политически изчисления и не можем да оставим това да остане в сила„, каза председателят на камарата на републиканците Майк Джонсън на пресконференция с други партийни лидери на 15 май.

Демократите също обвиниха другата партия, че играе политика, заявявайки, че републиканците изкривяват позицията на Байдън за Израел.

Това не е сериозно усилие за законодателство, поради което някои от най-произраелските членове на демократическата група в Камарата на представителите ще гласуват против„, каза лидерът на демократите в Камарата Хаким Джефрис на пресконференция преди гласуването.

Израел, основен получател на американска военна помощ от десетилетия, все още трябва да получи американско оръжие за милиарди долари, въпреки забавянето на една пратка от 907 кг и 227 кг бомби и прегледа на други оръжейни доставки от администрацията на Байдън.

Съвсем наскоро на 14 май Държавният департамент премести пакет от 1 милиард щатски долара за оръжейна помощ за Израел в процеса на преглед от Конгреса, казаха американски служители.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МВнР предупреждава българските туристи да не носят ножове, ако пътуват за Гърция

Според гръцките закони е забранено носенето на огнестрелно и...

ГЕРБ-София предлага обединяването на две общински болници

Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) предлага...

Камала Харис ядоса Израел с призивите си прекратяване на огъня в Газа

Израелски официални лица разкритикуваха вицепрезидента на САЩ Камала Харис,...

Движението край Елин Пелин остава ограничено до неделя

Хеликоптер Кугар е извършил разузнавателен полет

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg