https://www.gerb.bg/bg

Държава и бизнес се разбраха за справедливия преход (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Основната критика на работодателските организации бе, че комуникацията можеше да бъде по-добра. При днешната среща успяхме да обсъдим доста идеи и да се концентрираме върху това, което предстои. Има пълно съгласие, че трябва да се изготви енергийна стратегия на България в предстоящите месеци. Това, което колегите предложиха, е да се допълни и с една индустриална стратегия, защото най-големите предприятия са и най-големите потребители на енергия – „Лукойл“, „Солвей“…Тоест когато правим стратегия, трябва да имаме предвид какво се случва с развитието на големите енергоемки производства.“

Това заяви премиерът Николай Денков, след като проведе среща с основните работодателски организации у нас – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Темата на дискусията – основните мерки, предвидени в териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, както и възможността за участие на големи предприятия в „промяната на икономическия облик“ на Старозагорска област.

Припомняме, че вчера бе постигнато споразумение между държавата и някои от протестиращите миньори и енергетици, но все пак част от блокадите на основни пътни артерии остават в сила. Днес пък предстои парламентът да гласува постигнатото вчера споразумение в рамките на извънредно заседание.

Втората поставена тема, посочи министър-председателят, е с липсата на работна ръка – от една страна има недостиг, от друга има работници във въглищните региони, които се притесняват за своето бъдеще. Затова основна тема на диалога с бизнеса е предоставяне на сигурност на тези хора.

От ключова важност е изразената воля от страна на държавата да започне процес по набиране на инвестиции във въглищните региони, които да подсигурят работа на хората там, което ще привлече много български и международни инвеститори, посочи на свой ред Васил Велев, председател на АИКБ.

Вярвам, че ще има много добри заявени проекти. Тази възможност от нас е добре разгласена. Не смятам, че инвеститори, които избягват светлината от прожекторите, са нещо добро. Не, нека има критична база от инвестиционни намерения, за да се направи най-добрия избор„, заяви Велев. И подчерта – най-важното е държавата да осигури честен и прозрачен процес на избор на изпълнители на проектите без да има така заложени условия, че да има предизвестен победител.

Да има стимули за предприятията, наемащи на работа освободени работници от ТЕЦ-овете и мините – това също е обсъдено между представителите на бизнеса и държавата. Това обяви Цветан Симеонов от БТПП. „Да има някакъв допълнителен стимул, защото е ясно, че в сектора заплатите са доста високи, но невинаги интензивността на труда съответства на тези високи заплати.“

Никой от нас не е страна по споразумението от вчера. Да, имаме мнение, но не сме влизали в големи детайли по него, защото то вече е факт и следва всички страни да го изпълняват. По-големият разговор е разговорът за бъдещето. За бъдещето на хората, работещи в тези региони, за бъдещето на енергийната ни система, за бъдещето на икономиката и на цялото ни общество. И този разговор не може да бъде заключен в рамките на споразумение от 7 точки. (…) Абсолютно продкрепяме справедливите искания на хората, но същевременно никой от нас не изрази подкрепа за това, как се изразяват тези искания„, отговори на въпрос председателят на БСК Добри Митрев. И настоя – следва казусът да се реши с градивен диалог.

Премиерът Денков отново подчерта – държавата е направила всичко възможно като компромис и изрази надежда блокадите на основни пътни артерии да се вдигнат.

Преговорите по тези документи започват с тяхното внасяне, разговорът трябва да бъде как да подобрим тези документи, а не да бъде от магистралите. Разумът и законът изисква да бъдат освободени критичните точки и да започнем разговори по същество.“

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Младеж и девойка загинаха при катастрофа в Пловдив (ОБНОВЕНА)

Катастрофа с две жертви е станала около 3:30 часа...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg