https://www.gerb.bg/bg

Бойци на „Ал Шабаб“ нападнаха военна база в Сомалия

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Ислямистките бойци на „Ал Шабаб“ нападнаха в петък военна база в Буламарер, разположена на 130 км югозападно от столицата Могадишу, където се помещават угандийски сили, участващи в мироопазващата мисия на Африканския съюз в Сомалия, предава „Ройтерс“. Капитан от сомалийската армия съобщи, че и двете страни са претърпели тежки загуби по време на нападението.

Ислямистка групировка „Ал Шабаб“ се бори от 2006 г. за свалянето на правителството на Сомалия и установяването на собствено управление, основано на стриктно тълкуване на ислямския закон. Въпреки че през изминалата година те бяха отблъснати в правителствените контраофанзиви и загубиха големи части от Сомалия, „Ал Шабаб“ продължава да извършва значителни атаки срещу правителствени, търговски и военни цели.

Нападението на „Ал Шабаб“ е включвало коли и атентатори самоубийци. Според изявление на Преходната мисия на Африканския съюз в Сомалия (ATMIS), въздушното подкрепление от мисията и нейните съюзници са успели да унищожат оръжията на екстремистите по време на тяхното изтегляне. Въпреки това, ATMIS не предостави подробности за жертвите.

„Ал Шабаб“ твърди, че са убили 137 войници в базата, но няма незабавно официално потвърждение за тази информация. Групата има тенденция да предоставя данни за жертвите, които често се различават от тези, които са обявени от властите.

Също така се съобщава, че „Ал Шабаб“ нападнали и съседна база, принадлежаща на сомалийската армия. Местни жители съобщават за огромни експлозии и интензивна стрелба, като са потвърдили присъствието на бойци на „Ал Шабаб“ в района. Точният брой на загиналите все още не е ясен.

Независимо от загубите, претърпени от Ал Шабаб, групата продължава да представлява сериозна заплаха за стабилността в Сомалия и региона.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Четирима мними строителни предприемачи са задържани при акция на МВР и прокуратурата

Разкрита е организирана престъпна група, завоалирала престъпленията си като...

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

МРРБ одобри обновяване на инфраструктурата в 29 общини

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова подписа нови...

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg