https://www.gerb.bg/bg

Boeing призна за грешки след инцидента при полет в САЩ

Снимка: EPA/ETIENNE LAURENT

Изпълнителният директор на Boeing Дейв Калхун призна за грешки на американския производител на самолети и увери, че компанията ще гарантира, че инцидент като този с откъсването на страничен панел по време на полет на Alaska Airlines никога повече няма да се повтори„, съобщава „Ройтерс“.

На този фон над 170 самолета останаха приземени за четвърти ден след опасния прецедент във въздуха.

Най-високопоставеният служител на компанията в областта на самолетостроенето, Стан Дийл също посочи, че Boeing признава „истинската сериозност на инцидента“ и започва проверки на своите процедури и контрол по качеството.

Изявлението на Калхун е първото публично признание на Boeing за грешки, след като миналата седмица панелът на деактивиран авариен изход се откъсна с взривна декомпресия от фюзелажа на почти пълен самолет 737 MAX 9, оставяйки зейнала дупка до по чудо празна седалка.

Калхун заяви, че е бил „разтърсен до мозъка на костите“ от инцидента, който поднови натиска върху Boeing заради проблемната серия самолети почти пет години след тежката криза с безопасността на MAX, предизвикана от смъртоносни катастрофи в Индонезия и Етиопия.

Ще подходим към това, като най-напред признаем грешката си„, подчерта Калхун и обеща „пълна прозрачност на всяка стъпка от пътя„.

Alaska Airlines и United Airlines – двата американски превозвача, които използват временно спрените самолети, са открили разхлабени части при други подобни самолети, което поражда опасения, че подобен инцидент може да се случи отново.

Страничен панел заедно с деактивирана врата на самолет Boeing 737 MAX 9 се откъсна по време на полет на Alaska Airlines от Портланд за Онтарио, Калифорния в петък. Не е имало пътници, седнали до откъсналия се панел. Председателят на NTSB Дженифър Хоменди уточни на пресконференция късно в събота, че двете места до частта от фюзелажа, която се е откъснала, са били незаети.

Това наложи Федералната авиационна администрация (FAA) в събота да спре 171 самолета Boeing 737 MAX 9 за проверки за безопасност след аварийното кацане на самолета, който беше в експлоатация само осем седмици.

Впоследствие беше установено, че звукозаписът от пилотската кабина липсва. Причина за това е, че същият не е извлечен до два часа след инцидента, когато записващото устройство се рестартира и предишните данни се изтриват.

Самолетите Boeing 737 MAX 9 остават на земята, докато FAA не се увери в тяхната безопасност.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита...

Арестуваха съдебен инспектор, отправял неприлични предложения към камериерки във Враца

Арестуваха инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС)....

Хусите са атакували американски военен кораб в Червено море

Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg