https://www.gerb.bg/bg

АПИ събра над четвърт милион лева от глоби на тежки и извънгабаритни превозни средства

Общо 289 151 лв. са събрани от глоби, наложени на тежки и извънгабаритни превозни средства края на август, съобщава Агенция „Пътна инфраструктура“.

Постъпленията са с около 20% повече спрямо същия период на 2021 г., когато са събрани 240 937 лв.

От началото на годината са извършени около 7800 проверки по републиканската пътна мрежа в цялата страна. Целта е да се осигурят безопасни условия за движение по пътищата с интензивен тежкотоварен трафик и се ограничат предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

Проверяват се разрешителните документи на шофьорите и чрез мобилни електронни везни за поосово измерване на пътните превозни средства се установяват стойностите на допустимото максимално натоварване на ос и максимално допустимата маса. С технически средства се измерват и габаритите на превозните средства.

Не са изключение и случаите на превозни средства, при които се установява почти двойно тегло над разрешеното осово натоварване и максимално допустима маса. За 4-осовите превозни средства максимално допустимото тегло е 32 тона, а за 5-осовите ППС – 40 тона. Преминаването на претоварени превозни средства по републиканските пътища не само е сериозна опасност за безопасността на всички участници в движението, но води и до сериозни разрушения на пътната настилка.

При извършените проверки на превозни средства над 12 тона са съставени 299 акт за установяване на административни нарушения и са издадени 277 наказателни постановления за общо 583 600 лв. При нарушения по Закона за пътищата, Закона за движение по пътищата и изискванията на наредбата за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства на нарушителя се съставя акт за установяване на административно нарушение и се издава наказателно постановление.

АПИ може да издава наказателни постановления и да налага глоби, които съгласно разпоредбите на Закона за пътищата са от 1000 до 5000 лв., а по Закона за движение по пътищата от 500 лв. до 3000 лв.

Близо 3,5 млн. лв. са приходите от пътни такси и разрешителни от извънгабаритни и тежки превозни средства, събрани до края на август.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Американец хванал жена си да слага отрова в кафето му

Осъдиха на три години условно жена, опитала се да...

НСИ измери 2,4% годишна инфлация през април

През април месечната инфлация е -0.3%, а годишната инфлация...

Мъж от Русе, поръчал си марихуана по интернет, пренощува в ареста

Полицията в Русе задържа 34-годишен мъж заради пратка с...

Собственикът на пистолета в Арбанаси още не е дал обяснения

Собственикът на пистолета от Арбанаси ще даде обяснения след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg