https://www.gerb.bg/bg

Апелативна специализирана прокуратура също не одобрява готвената съдебна реформа

Апелативна специализирана прокуратура (АСП) е изпратила отрицателно становище до Министерството на правосъдието относно Законопроекта за промени в съдебната власт. Това съобщават от пресцентъра на АСП. Становището е изготвено от административния ръководител на прокуратурата Ивайло Ангелов.

Като основен аргумент се посочва определеният срок от 14 дни за обществено обсъждане, който е крайно недостатъчен.

В становището от АСП изразяват несъгласие с предлаганото закриване на спецправосъдието. Изтъква се, че тези органи са създадени по препоръка на Европейската комисия, за да се борят с най-тежките престъпления. Специализираните звена са успели да заслужат международно признание за краткия си период на съществуване. В становището се съобщава, че цитираните статистически данни в мотивите към законопроекта, на първо място не отразяват действителното състояние на специализираното правосъдие, а на второ – не са верни.

Ивайло Ангелов подчерта, че некоректно се изтъкват констатации в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка от 2018 г. с критикатаза: „липсата на последователни резултати в България, що се отнася до присъди по дела за корупция по високите етажи на властта“.

Той добави и че всички критики за бавното правосъдие са насочени към магистратите, но основната причина за това е именно във формализма и злоупотребата с процесуални права от страна на обвиняемите и подсъдимите, а често и от защитниците им.

Друг аргумент на административния ръководител на АСП е, че Закон, с който се закрива съд ще попречи на Конституцията.

Правомощие да закрие съд, обаче, има единствено Пленума на ВСС (чл. 30, ал.2, т. 7 ЗСВ). Това е естествено, тъй като ПВСС управлява съдебната система и може обективно да прецени каква да бъде съдебната карта и дали е необходимо съществуването или не на едни или други съдебни органи. Закриването на спецправосъдието със закон е пряка намеса на законодателната власт в съдебната, още и ще подкопае и дебалансира цялата съдебна система.

В становището се споменава, че Законопроекта за промени в съдебната власт съдържа редица слабости, които трябва да се премахнат.

Необходим е подробен анализ на постиженията и слабостите на специализираните звена. Законопроекта трябва да уреди запазването на постигната специализация на магистратите. Преназначаването на магистратите не е добре уредено. Следва да се уреди статута на членовете на ВСС. Следва да се коригират параграфите: § 44, § 45, § 46 и § 47 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ. Също така не са добре уредени последиците от прекратяване на конкурсите, се казва в становището на АСП.

Заключението на Ивайло Ангелов е, че закриването на специализираното правосъдие ще е ще е грешка, която няма да може да бъде поправена по-късно.

Припомняме, че с подобно становище излезе и ръководителят на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова. Тя също се обяви против готвените промени в Закона за съдебната власт и закриването на специализираното правосъдие.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Тръмп агитира сред най-твърдите си привърженици

Кампанията за Белия дом набира скорост

В Тбилиси протестиращи изгориха руския флаг

В събота вечерта протестиращи в Тбилиси демонстративно изгориха руското знаме и...

Разкриха наркооранжерия с 128 растения във Врачанско

Задържаха двама жители на град Мизия за срок до...

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg