https://www.gerb.bg/bg

Желязков: Дигиталната свързаност е потенциален сектор за сътрудничество с Турция

Търговско-икономическото и секторното сътрудничество между България и Турция обсъдиха във вторник председателят на Народното събрание Росен Желязков и министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан.

Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Между нашите две страни има отлично сътрудничество в редица области, но трябва да намерим начин да оползотворим неизползвания потенциал за допълнително развитие в търговско-икономическите отношения, отбеляза Желязков.

Турция е един от водещите външноикономически и търговски партньори на България, както и стратегически инвеститор у нас. Като нови потенциални сектори на сътрудничество Желязков открои иновациите, дигиталната инфраструктура и зелените технологии.

Турция има важно значение за гарантиране на сигурността на енергийните доставки за България и ЕС и ние оценяваме нейната подкрепа за енергийната сигурност чрез диверсификация на маршрутите, заяви председателят на парламента.

Партньорството между България и Турция както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО, е основен фактор на стабилност в Черноморския регион и на Балканите, подчерта председателят на Народното събрание. Росен Желязков посочи, че двете държави са стратегически съюзници, които споделят общите предизвикателства пред сигурността, особено в светлината на войната на Русия в Украйна.

Турция е наш важен партньор в области като миграцията и опазване на сигурността на границата, енергетиката, инфраструктурата, икономиката, туризма и др., посочи на срещата Росен Желязков. Той изрази увереност, че взаимодействието на всички равнища по противодействие на мрежите за контрабанда на мигранти ще продължи. Сътрудничеството в тази сферата е от особено значение, не само за България, но и за целия ЕС, заяви председателят на Народното събрание.

Желязков изрази увереност, че законодателните институции на двете страни могат да допринесат за развитието и обогатяването на връзките между България и Турция в различни сфери от взаимен интерес. В Народното събрание вече има създадена група за приятелство България-Турция, която се надявам да има важна роля в този процес, добави той.

Добрите отношения се градят не само на общи инициативи и партньорство между институциите, но и на близостта между хората на две съседни държави, подчерта председателят на парламента.

Припомняме, че Фидан е на посещение в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, с която по-рано във вторник проведе среща. Той се срещна и с президента Румен Радев. 

Разширяването на транспортната, енергийна и дигитална свързаност между България и Турция ще допринесе за икономическото развитие, стабилността и сигурността не само на двете страни, но и на цяла Европа. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с министъра. 

Турция не е само наша съседна страна, а приятел, съюзник в НАТО и стратегически важен партньор за България. Това заяви Габриел. Като съюзници в НАТО ще се развива съвместната противоминна военноморска група в Черно море, охраната на въздушното пространство, преодоляването на нелегалната миграция, бързият обмен на информация и защитата на българо-турската граница. Темите за иновациите и научните изследвания също са били обект на разговори. 

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

МВР безсрочно, но усилено следи движението по пътищата

От МВР съобщават тази сутрин, че започват "специализирана полицейска...

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но без мнозинство

Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове на...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg