https://www.gerb.bg/bg

Зеленски: Русия е отговорна за продоволствената криза по света

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Украйна има достатъчен потенциал да стабилизира световния пазар на храни, но Русия блокира украинските пристанища и унищожава производствената си база. Това заяви президентът Володимир Зеленски на брифинг след срещата си с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде „Укринформ“.

Днес говорихме и за важно предизвикателство не само за Украйна, но и за целия свят – продоволствената криза, провокирана от Русия с продължаването на войната срещу нашата държава. Украйна буквално осигурява хляб за почти 400 милиона души на планетата, а ООН вече признава, че покачващите се цени на храните тази година ще предизвикат глад за най-малко 47 милиона души в 81 държави, каза той. Имаме достатъчно потенциал, за да предотвратим стабилизиране на пазара на храни от подобна хранителна криза. Разполагаме с всички стоки за доставка от нашите пристанища в областите Одеса, Николаев, Херсон и Запорожка. Но блокадата на нашите пристанища е част от агресивната политика на Русия, агресивната война на Русия срещу нашата държава. Ние също така сме наясно с унищожаването на нашата производствена база за руската армия, стъпките им в тази посока, по-специално унищожаването на нашата селскостопанска база„, каза още Зеленски.

Той подчерта, че прекратяването на войната на Русия срещу Украйна и възстановяването на мира е наложително за предотвратяване на продоволствена криза и спасяване на десетки страни от глад и политически хаос.

Обсъдихме необходимостта да направим всичко възможно Русия да деблокира украинските пристанища за износ на храни. Този въпрос е важен не само за Украйна, подчертавам го отново. И на първо място, мисля, за целия свят и за ООН , която той представлява„, отбеляза държавният глава.

Както се съобщава, на 27 април генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пристигна в Украйна, след като посети Москва, където се срещна с Путин.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столична община чисти НДК от драсканици

Граждани пък искат да им ремонтират улиците

Делото срещу близнаците от Цалапица тръгна по същество

Делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в...

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Баба от Петрич се озова в болница след кавга с друга баба

Възрастна жена от Петрич се озова в болница след...

Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Трима все още са в неизвестност

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Граждански организации скастриха европосланиците за срещата с Делян Пеевски

Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg