https://www.gerb.bg/bg

Украинският магнат Коломойски е заподозрян в опит за убийство от преди 20 години

Снимка: EPA/STR

Игор Коломойски е заподозрян в опит за убийство на адвокат в корпоративен спор от преди повече от 20 години, съобщи в сряда украинската полиция, цитирана от „Ройтерс“.

Коломойски, който подкрепи президента Володимир Зеленски на изборите през 2019 г. и е изправен пред обвинения в измама и пране на пари, като той преди това отрече да е извършил неправомерни действия.

Полицейски следователи са връчили уведомление за подозрение на известен украински олигарх за поръчване на предумишлено убийство„, се казва в изявление на полицията.

Властите не го идентифицираха по име, но публикуваха снимка на мъж с леко замъглено лице, който лесно може да бъде идентифициран като Коломойски, един от най-богатите хора в Украйна, който бе задържан миналата есен.

Предполагаемият опит за убийство носи максимално наказание доживотен затвор.

Националната полиция съобщи, че заподозреният е заплашил и не е успял да спечели адвокат, който е отказал да му помогне да отмени неблагоприятно решение на акционерите в металургичен завод през 2003 г.

В изявление на полцията се казва, заподозреният е наредил чрез бодигарда си, четирима членове на престъпна група да нападнат адвоката през лятото на 2003 г. в кримския град Феодосия.

Нападателите са удряли мъжа с метален прът и са го намушкали в гърдите, корема и гърба, но съпругата му е попречила на нападателите да го убият и лекарите са успели да спасят живота му. Нападателите са били заловени и вкарани в затвора, се казва още в изявлението.

Сергей Лещенко, бивш разследващ журналист и депутат, който работи като съветник в офиса на Зеленски, написа в Telegram, че корпоративният спор в изявлението се отнася до предприятието Dniprospetsstal в Запорожие.

Двадесет и три обиска са били предприети в четири украински региона в сряда за събиране на допълнителни доказателства, свързани със случая, каза полицията.

Коломойски е бивш собственик на PrivatBank, която беше национализирана през 2016 г. като част от прочистването на украинската банкова система. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г., Коломойски натрупва власт и контрол върху медиите, превръщайки се в един от най-влиятелните олигарси в Украйна.

Коломойски е под санкции на САЩ и е изправен пред множество обвинения, свързани с измами, пране на пари и присвояване. Той отхвърли тези обвинения.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама американци и руснак задържани на протестите в Грузия

Двама граждани на САЩ и един руснак бяха сред...

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Задържаха Даниел Стефанов-Дъмпела (СНИМКИ/ВИДЕО)

Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за хулиганство

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg