https://www.gerb.bg/bg

Тихановская кани депутатите ни да видят политическите затворници

Снимка: БГНЕС

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановская покани български депутати на среща с политически затворници в Беларус. „Каня ви да направите посещение във Вилнюс и Варшава, за среща с политически затворници, за да можете да разберете по-добре нашата ситуация и за да се отдели повече внимание по въпроса за медиите„, обясни тя по време на изслушването си в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенген и еврозоната. Изложението си започна, като разказа, че вече е видяла колко близки са българите и беларусите, че и двете държави са страдали от комунистическия режим.

Искам да ви приканя да отделите специално внимание на ситуацията с политическите затворници с нарушението на човешките права. Ние в момента търсим европейската перспектива. Беларус има нужда да чуе, че след като се срине режимът, че ще можем да станем членове на Европейския съюз и Съвета на Европа. За нас ЕС е най-добрия антидот на Русия„, каза тя.

Тихановская настоя, че затворените журналисти трябва да разкажат историите си и в България, за да се привлече повече внимание към Беларус.

Има политически затворници в ужасни условия. Един от тях е моят съпруг, който вече години е в затвора. От една година е в режим на изолация, аз не знам даже дали е жив. Независимо от ежедневния терор и репресии Беларус устоява„, сподели беларуската опозиционерка.

По думите ѝ един от парламентаристите, с когото се е срещнала, каза:

Ние българите не просто говорим, ние действаме. Един от резултатите на посещението ми ще е група за приятелство с Беларус за укрепване на демокрацията в българския парламент. Това ще е силно послание за солидарност и подкрепа, но и силен инструмент за укрепване на сътрудничеството между България и Беларус„, каза тя. Отделно предложи и изслушвания в комисиите по теми, свързани с Беларус.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната...

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град...

Вулкан в Индонезия изригна зрелищно

Властите предприеха евакуация

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg