https://www.gerb.bg/bg

Стотици избягали затворници подсилиха бандите в Хаити

Снимка: EPA/Johnson Sabin

Няколкостотин затворници са избягали в столицата на Хаити Порт-о-Пренс, след нападение на въоръжени групи срещу сграда на централния затвор, съобщава CNN.

Всички служители на властите, които разполагат с превозни средства и оръжия са помолени да помогнат на полицията в борбата срещу въоръжени банди в столицата.

В публикация в X един от полицейските синдикати на Хаити призова всички служители в столицата с достъп до автомобили и оръжия да помогнат на полицията, която се бори да запази контрола над затвора, и предупреди, че ако нападателите успеят, „свършихме“. В изявлението се посочва и че поне още 3000 бандити действат сега в столицата.

Множество източници по сигурността в Порт-о-Пренс казаха на CNN, че последният скок на насилие, започнал в четвъртък, е насочен към полицейски управления, международното летище и Националния затвор и е безпрецедентен през последните години.

Бившият полицай и лидер на съюз от местни банди Джими Шеризие, с прякор Барбекю, призова в петък полицията да арестува министър-председателя на Хаити Ариел Хенри, „за да освободи страната„.

Молим националната полиция на Хаити и военните да поемат отговорност и да арестуват Ариел Хенри. Още веднъж, населението не е наш враг; въоръжените групи не са ваш враг. Вие арестувате Ариел Хенри за освобождението на страната„, каза Шеризие.

Шеризие, който чрез групировките си контролира големи части от Порт о Пренс, е изправен пред санкции както от ООН, така и от Министерството на финансите на Съединените щати.

В момента премиерът Хенрие Анри се намира на визита в Кения. Президентът на Кения Уилям Руто пое ангажимент страната да ръководи многонационални сили, които с подкрепа от ООН да помогнат на полицията в Хаити да се бори с групировките

Хенрие Анри пое временно управлението на страната след убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 г. Обеща и да проведе избори, след като сигурността в страната бъде възстановена и призова за международна помощ в борбата с бандите. В края на миналата година Съветът за сигурност на ООН упълномощи чуждестранна мисия за сигурност в Хаити.

Миналата седмица обаче кабинетът обяви отлагане на изборите до края на август 2025 г.

Хаитянските групировки често навлизат в престрелки с полицията и участват в нелегални дейности като изнудване и трафик на наркотици. Влиянието им нараства от 2021 г. насам, а напрежението в столицата периодично нараства. След убийството на президента през юли 2021 г. страната беше засегната от земетресение с магнитуд 7,2 през август, при което загинаха повече от 2200 души, появи остър недостиг на горива, а и на чиста вода, което предизвика опасения от разпространение на холера.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама маскирани обраха автомивка в София (СНИМКА)

Двама маскирани обраха автомивка в оживен район в София,...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския...

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg