https://www.gerb.bg/bg

Столтенберг: Русия е основна заплаха за глобалната сигурност, Китай е предизвикателство

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че очаква новата стратегическа концепция на Алианса да определи Русия като „най-значителната и пряка заплаха“ за глобалната сигурност.

Намираме се в ключов момент за нашата сигурност. Войната на президента Путин срещу Украйна е най-неотложната заплаха, пред която сме изправени. Тя разби мира в Европа„, каза Столтенберг пред „Политико“.

Столтенберг обясни, че западните съюзници трябва да бъдат подготвени за дългосрочна война. В това отношение Украйна трябва да продължи да бъде подкрепяна, както е било от 2014 г.

Китай представлява предизвикателство за ценностите и сигурността на НАТО, добави Столтенберг.

Загрижеността се е увеличила поради нарастващите инвестиции, които прави в критична инфраструктура и ядрен капацитет, както в региона, така и в световен мащаб.

По други теми, запитан за отношенията с Русия след войната, Столтенберг посочи, че в момента приоритет е подкрепата на Украйна.

Затова на следващата среща в Мадрид Алиансът ще представи нов пакет от помощ за страната в краткосрочен и дългосрочен план, за да даде възможност на Киев да извърши прехода от съветско оборудване към съвременен хардуер на НАТО.

Преди срещата на върха на НАТО през 2022 г. в Мадрид, НАТО възложи проучване сред всичките 30 съюзници, за да разбере възприятията на гражданите на съюзниците, включително относно подкрепата за членство в НАТО, колективна отбрана и трансатлантическата връзка. Като цяло подкрепата за НАТО остава силна и продължава да нараства.

Над 70% от гражданите на съюзниците смятат НАТО за важно за бъдещата сигурност на тяхната страна и подкрепят членството на страната си в НАТО. 60% смятат страната си за по-безопасна в резултат на сътрудничеството между северноамериканските и европейските нации.

Приблизително две трети са съгласни, че страната им трябва да защитава друга държава, ако бъде атакувана (67%) и смятат, че членството в НАТО прави чуждестранни нападения по-малко вероятни (62%).

Близо 80% от гражданите на съюзниците подкрепят запазването или увеличаването на разходите за отбрана.

Все по-голям брой граждани гледат на Русия неблагоприятно (68%). Неблагоприятните възгледи за Русия са се увеличили с 27 процентни пункта от 2021 г.

Китай също се възприема неблагоприятно от 52% от анкетираните, което е увеличение с 11 процентни пункта от 2021 г.

Наборът от данни за 2022 г. включва допълнителни показатели относно нахлуването на Русия в Украйна. Резултатите показват, че 67% от респондентите смятат, че инвазията е засегнала безопасността и сигурността на тяхната страна.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Киберпрестъпленията от чужденци в Германия са се увеличили с 28% през 2023 г.

Киберпрестъпленията от чуждестранни извършители в Германия са се увеличили...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Израел удря по Рафах в северната част на Газа, без да напредва

Израелските танкове навлязоха в сърцето на Джабалия в северната...

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

САЩ предупреждават Израел за „хаос и анархия“ в ивицата Газа

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата...

Повече от 140 жертви на наводненията в Бразилия

Броят на загиналите от проливните дъждове в бразилския щат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg