https://www.gerb.bg/bg

Словашкият парламент потвърди спирането на помощта за Украйна

Снимка: EPA/JAKUB GAVLAK

Парламентът на Словакия потвърди правителството на премиера Роберт Фицо във вторник, подкрепяйки политическа програма, която обещава спиране на държавната военна помощ за Украйна, бавно намаляване на бюджетния дефицит и налагане на нов банков данък, предава „Ройтерс“.

Фицо спечели изборите през септември с кампания, насочена към критични медии, западни партньори и либерални политики, и беше назначен за министър-председател за четвърти път от президента Зузана Чапутова на 25 октомври.

Управляващата коалиция на Фицо комбинира неговата лява, социално консервативна партия SMER-SSD с по-малка лява партия и малка националистическа партия.

Коалицията прие политическата си програма миналата седмица, а парламентът я подкрепи при вот на доверие във вторник.

Програмата обещава специален данък върху банковите печалби и мерки за намаляване на лихвите по ипотечните кредити. Специални такси ще бъдат предназначени за прекомерни печалби в други неуточнени сектори.

Новото правителство има за цел намаляване на дефицита на консолидирания държавен бюджет в размер на 0,5% от БВП през 2024 г. Страната е изправена пред най-големия дефицит в еврозоната, оценен на почти 7% от БВП тази година.

Програмата също така включва предизборното обещание на Фицо да спре официалната военна помощ на Словакия за Украйна, докато нейният съсед се бори с инвазията на Русия и да търси прекратяване на военните действия, като същевременно признава международните граници на Украйна.

Фицо също така повтори противопоставянето си на отпадане на правото на вето на държавите-членки на Европейския съюз или преминаването към мажоритарно гласуване в повече области.

Опозицията гласува против програмата, посочвайки атаките на Фицо срещу независими медии и уволненията на висши полицейски служители, които са разследвали членове на новата управляваща коалиция за подкупи.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

Двама маскирани обраха автомивка в София (СНИМКА)

Двама маскирани обраха автомивка в оживен район в София,...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg