https://www.gerb.bg/bg

Синдикати настояват за вдигане на МРЗ

Синдикатите от КНСБ настояват за по-високи доходи с актуализацията на бюджет 2022. В тази връзка, те наблягат на две искания. Едното е да има ръст на минималната заплата от 710 на 760 лева, а другото е да има увеличение на работните заплати за работниците и служителите в бюджетната сфера с минимум 15% , а на работещите на терен с 20%. Техният довод е, че ако има увеличение, то това ще позволи да бъде компенсирано, макар и частично, нарастването на цените в резултат от ускоряването на инфлацията, поясняват в позицията си те.

Според тях, в актуализацията на бюджета не са предвидени отново никакви средства за ръст на заплатите във важни обществени сфери като културни институти, читалища, домове за социални услуги, изпълнителни агенции, Селскостопанска академия, Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ и много други. Заплатата на тези хора нарасна с 0 процента, докато възнагражденията в частния сектор се увеличиха средно с 11 на сто, обясняват от КНСБ.

Исканията по тези две точки могат да се реализират посредством по-високите приходи, които очакваме да се съберат на база корекцията за растежа на БВП в бюджета и високите инфлационни равнища, които отчитаме. Според КНСБ приходите в момента са значително подценени, като това се очертава като тенденция през последните години. Необходимите средства за този ръст на заплатите са около 800 млн. лв., а очакваните допълнителни приходи при тази преразпределителна роля на държавата са няколко пъти повече. По този начин няма да се наруши и планираното бюджетно салдо в размер на 4,1% от БВП.

Те предлагат увеличение на размера на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лв. годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 хил. лв. за семейство с две деца. Това ще подпомогне домакинските бюджети на семейства с едно дете в размер на 750 лв. годишно и на семейства с две – в размер на 1500 лева, смятат те.

Това ще се реализира посредством вътрешно преразпределяне на средства в рамките на предложения в момента антикризисен пакет от мерки. Например отстъпката от 25 ст./л. за горивата е планирана да струва 150 млн. лв., а нулевата ставка на ДДС за хляба – 50 млн. лв. Неведнъж сме заявявали нашето становище, че тези две мерки няма да имат очаквания ефект и крайните цени няма да намалеят. Затова предлагаме сумата от 200 млн. лв. да се пренасочи към осигуряване на по-висока подкрепа за семейства с деца. По този начин структурата на разходите и бюджетното салдо няма да бъде нарушена.

От КНСБ настояват държавата да насочи допълнителен ресурс от 1,5 мрд.лв., за да се разшири обхватът на хората, нуждаещи се от подкрепа в трудната социална обстановка. Средствата могат да бъдат осигурени от силно надценената капиталова програма, която в момента е в размер на 8,2 млрд. лв. Считаме че няма как да реализираме инвестиционни проекти на такава стойност до края на годината и по традиция капиталовите разходи няма да се изпълнят.

Броят на хората с парични помощи по всички програми за социално подпомагане е под 50 хил. за всички помощи – месечни, еднократни, целеви и пр., в т.ч. свързани с пандемичната обстановка. Общата сума изплатени средства е едва 98,7 млн. лв. На този фон над 1,53 млн. български граждани са под линията на бедност през 2021 г., или 22% от населението. През последните 2 г. се направи компромис в методиката за определяне на линията на бедност, при което се допусна изоставане на размера през 2021 г. с 14.4% (369 лв. вместо 431 лв.), а през 2022 е по-малък с 10.2% (413 лв. вместо 460 лв.).

С оглед на подцененото равнище на действащата през 2022 г. линия на бедност ще предложим единен критерий за достъп до помощи за отопление (независимо от начина на отопление) да се предостави на всички лица, които са с доход до 150 на сто от линията на бедност от 413 лв., или с доход до 620 лв.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook...

Лекарите продължават да се борят за живота на ранените при тежката катастрофа в Пловдив

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Почина коментаторът на CNN Алис Стюарт

Почина Алис Стюарт. Тя е ветеран политически съветник и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg