https://www.gerb.bg/bg

САЩ временно преустанови доставката на бомби за Израел

Снимка: iStock

САЩ временно спря доставката на бомби за Израел поради опасения, че ще голямата наземна операция в Рафах ще продължи. Това заяви високопоставен служител на администрацията на Белия дом, цитиран от БиБиСи.

Последната спряна доставка се състои от 1800 бомби от 907 кг и 1700 по-малки бомби. Високопоставеният служител посочва, че Израел не се е съобразил напълно на опасенията на САЩ относно хуманитарните нужди на цивилните в Рафах.

Позицията на САЩ е, че Израел не трябва да започва голяма сухопътна операция в Рафах, където повече от един милион души се укриват и няма къде другаде да отидат, заяви представителят на администрацията на Белия дом.

Водихме диалог с Израел във формата на нашата Стратегическа консултативна група за това как те ще посрещнат хуманитарните нужди на цивилните в Рафах и как да действат по различен начин срещу Хамас там, отколкото другаде в Газа, подчерта той.

Тези дискусии продължават и не отговориха напълно на нашите опасения. Тъй като изглеждаше, че израелските лидери наближиха точката на вземане на решение за такава операция, ние започнахме внимателно да преглеждаме предложените трансфери на определени оръжия за Израел, които може да бъдат използвани в Рафах, каза още той.

Високопоставеният служител на администрацията на Белия дом отбеляза, че все още няма решение как и дали да се продължи с доставките на бомби и оръжия за Израел.

Часове след като израелските сили поеха контрола над граничния пункт Рафах, въздушните удари над ивицата Газа продължиха. Израелската бомбардировка е особено интензивна около Рафах.

Рафах е ключова входна точка за доставката на помощ и единственият изход за хората, които искат да избягат от войната между Израел и Хамас.

Израелската армия нареди на десетки хиляди цивилни да започнат евакуация от близките източни части на град Рафах, преди да стартира операцията за елиминиране на бойци на Хамас в региона.

Междувременно продължават усилията за постигане на прекратяване на огъня, заедно с освобождаването на израелски заложници и палестински затворници. В Кайро делегации от Израел и Хамас трябва да подновят преговорите чрез посредници.

Близо 35 000 души, повече от които цивилни, загинаха от началото на войната между Израел и Хамас.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Иранските държавни медии използват израза "твърдо кацане", за да...

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Кола блъсна и уби пешеходец във Варна

Автомобилът и жертвата са паднали в строителен изкоп

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

Мицотакис не закъсня с отговора си на провокацията на новия президент на РСМ

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис не закъсня с реакцията си...

Арестуваха мъж, заподозрян в убийството на чужденец в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

Задържаха мъж, сочен за предполагаемия убиец на украински гражданин...

Румънският премиер очаква падане на визите за САЩ от октомври

Премиерът на Рунъния Марчел Чолаку заяви в неделя, че...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg