https://www.gerb.bg/bg

Русия: Войната в Газа ескалира и няма признаци за мирно уреждане

Мария Захарова

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в сряда, че войната в Газа ескалира поради нахлуването на Израел в Рафах и че Москва досега не вижда начин за мирно уреждане на конфликта в Газа или в по-широкия Близък изток, предава „Ройтерс“.

В понеделник израелската армия пое контрола над ключовия граничен пункт „Рафах“ между Газа и Египет, където повече от един милион разселени палестински цивилни са потърсили убежище.

Армията нахлу в града в южната част на анклава след нощ на въздушни удари и в момент, когато перспективите за споразумение за прекратяване на огъня висяха на косъм.

Допълнителен дестабилизиращ фактор, включително за целия регион, беше започването на израелска военна сухопътна операция в Рафах„, каза пред репортери говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Около милион и половина палестински цивилни са съсредоточени там. В тази връзка ние изискваме стриктно спазване на разпоредбите на международното хуманитарно право.“

Говорейки по-широко за усилията за намиране на трайно уреждане в Близкия изток, Захарова каза: „Бих искала да го нарека уреждане, но, уви, това далеч не е уреждане„.

Няма никакви перспективи за разрешаване на ситуацията в ивицата Газа. Напротив, ситуацията в зоната на конфликта се изостря ежедневно.“

Войната започна, когато бойци на „Хамас“ нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и отвличайки около 250 други, от които 133 се смята, че остават в плен в Газа, .

Офанзивата на Израел е убила над 35 000 палестинци, повечето от които цивилни, според данни на министерството на здравеопазването в Газа.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg