https://www.gerb.bg/bg

Русия увеличава броя на убитите от нея чужди наемници (ВИДЕО)

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Руските въоръжени сили са убили 1035 чуждестранни наемници по време на бойни операции в Украйна. Други 912 наемници са се отказали да участват в бойните действия и избягаха от страната. С такива данни излизат от руското военно министерство тази сутрин.

Говорителят на министерството Игор Конашенков обяснява, че чуждестранните наемници нямат статут на „бойци“ съгласно международното хуманитарно право. „Те идват в Украйна, за да печелят пари, като убиват славяни. Затова най-доброто, което ги очаква, е наказателна отговорност и дълги срокове затвор„, предупреждава Конашенков.

Все още по данни на министерство на отбраната близо пет хиляди чуждестранни наемници действат в Украйна на страната на Киев, но в резултат на военните действия, които Конашенков нарича „прочистване“ техният брой постоянно намалява.

Най-голямата група е от Полша – 1717 души. Около 1500 наемници пристигат от САЩ, Канада и Румъния. От Обединеното кралство и Грузия – до 300 броя. Около 193 души са пристигнали от контролираните от Турция райони на Сирийската арабска република, изброи Конашенков.

Наемниците са съсредоточени в градовете Киев, Харков, Одеса, Николаев и Мариупол.

Украинските войски в Мариупол не искат да се предадат.

Все още няма изявление от украинска страна относно руския ултиматум в Мариупол, но според руското министерство на отбраната украинските войски не искат да се предадат. Частите, сред които и 400 чуждестранни наемници в стоманодобивния завод „Азовстал“, не слагат оръжие по заповед на украинското правителство, убеден е Конашенков, който потвърждава, че при продължаваща съпротива всички те ще бъдат унищожени.

По-рано генерал Михаил Мизинцев, който ръководи руския междуведомствен щаб за координация на хуманитарната помощ в Украйна и Националния център за управление на отбраната, обяви решението и го обоснова с катастрофалната ситуация в стоманодобивния завод „Азовстал“, а също и водени от чисто хуманни принципи“.

Според Мизинцев от прихванати разговори между бойците от националните формирования и наемниците, блокирани в Мариупол, личи „отчаяното им положение – те настояват официален Киев да им разреши да се предадат, но в отговор получават заплахи за разстрел„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Стартира телефонна линия за хора с автоимунни заболявания

Стартира информационна телефонна линия за пациенти с автоимунни заболявания. Това...

Държавните университети затварят врати на 20 май в знак на протест

Протестните действия могат да прераснат в блокиране на пътища, предупреждава Съветът на ректорите

Жените в японската армия намаляват заради вълна от случаи на сексуален тормоз

След години на постоянен растеж броят на жените, кандидатстващи за...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg