https://www.gerb.bg/bg

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NEWS24sofia.eu! Зарязани българи пускат порно за отмъщение на бившите си в мъжки чат в Telegram групи

Голите снимки, имената, профилите в социалните мрежи, мобилните телефони и дори местоработата. Всички тези данни за бившите си приятелки споделят зарязани българи в тайна група с над 24 хиляди членове в чат приложението telegram. Каналът се казва BG AMATEURS и в него има над 31 хиляди снимки и видеа на нищо неподозиращи жени.

Това видя Информационна агенция News24sofia.eu.

Групата е създадена през февруари тази година. В нея членуват само мъже. Не може да я откриете, трябва някой да ви добави, за да станете член. Почти никой не се е записал с истинското си име, нито пък е качил своя профилна снимка. Ако човек не е в телефонния ви указател, не може да видите и мобилния му.

Администраторите са стриктни и внимават в нея да не попадне жена, която може да издаде какво се случва. Ако случайно все пак някой добави момиче, то админът му дава шанс да обясни какво точно прави в групата.

Един от админите, чието име в чата е като на групата -BG AMATEURS, се обръща към тях лично, като ги тагва. “Яница, имаш шанс да останеш, ако се представиш. Давам ти време до 24:00 часа, иначе ще те пращам в БАНско да си прайш селфита”, е едно от последните съобщения към добавена жена. Заигравката с името на курортния град всъщност означава, че момичето ще бъде премахнато (от английската дума БАН – забранявам). Яница обаче не отговаря и е премахната.

Типично съобщение в чата е някой да изпрати няколко голи снимки на момиче, понякога и видео. На изображенията се виждат интимни части, специфични белези като татуировки например и дори лицата на момичетата. В клиповете няма никакви ограничения. Има както видеа на самозадоволяващи се момичета, така и брутални кадри как мъж удря и дори рита жена по време на полов акт. След това следва ново съобщение. В него се описва как се казва нищо не подозиращото момиче, дава се линк към някой от профилите му в социалните мрежи, както и мобилният му телефон

Най-често авторите са зарязани от въпросните момичета и пускат съдържанието, което са създавали, докато са двойка. Тактиката е известна като порно за отмъщение.

Друг тренд сред загореляците е да пускат скрийншот с профила на момиче и да питат дали случайно някой няма нейни голи снимки. “Имаше голи на тая и се слави, че е много долна. Някой с повече инфо и материал?”, пише админът в сряда вечерта и прилага снимка на момиче. Неочаквано обаче вместо традиционните отговори, че поне още петима следят, или някой да извади снимки, се появява познат на момичето.

Ако искаш, мога да я питам лично и да кажа, че те интересува”, отговаря потребител с ник Джони Синс (известен порно актьор). Админът бързо се включва и отново праща автора към БАНско. При друг случай на “теч” момиче беше публикувало скрийншот на чата в личния си профил в инстаграм и се подиграваше на членовете на групата. Други момичета обаче, веднъж разбрали какво се е случило и че снимките им са изтекли в интернет, закриват профилите си в социалните мрежи.

BG AMATEURS не е единствената такава група в Телеграм. Има и локални, които са само за конкретен град. Те са с по-малко членове. Преди време пък се използваше платформата vola, в която всеки, дори без регистрация, можеше да качи снимки, видео и други. Самите създатели обаче спряха сайта, защото се оказа, че в цял свят той се ползва най-вече за порно за отмъщение.

То се случва в България от около 20 години. Първият случай бил през 2002 г., спомня си специалистът по киберсигурност Явор Колев, който по онова време е шеф на специализирания отдел в ГДБОП. За него дори не били използвани голи снимки, а авторът бил жена. Жертвата била бившето гадже на приятеля на момичето. То свалило снимки по бански на момичето от профили в сайтове за запознанства. Започнало да пише по форуми и да се представя за нея. Дори написало къде работи. Стигнало се дотам, че няколко души причаквали девойката пред местоработата й.

Оттогава явлението не е спирало. Преди години тийнейджъри публикували клип на своя съученичка. Други момичета, след като бившите им гаджета качвали данните и снимките им в интернет, дори сменяли местожителството си и отивали да живеят в нов град, казва Колев. И посочва, че дори е имало случаи на опити за самоубийства.

Подобни клипове и снимки могат да навредят и на професионалния път на жертвите. “Още при подбора на персонал специалистите по човешки ресурси извършват проверки в интернет, гледат в социалните мрежи, пускат имената на кандитатите в търсачките”, казва Колев, който днес е шеф на киберсигурността в “Лев Инс”.

Проблемът с порното за отмъщение е не само в България

То се засили многократно след началото на пандемията. Сaмo във Великобритания брoят нa жaлбитe за миналата година е с 22 нa cтo пoвeчe, oткoлкoтo прeз 2019 г.

В Австралия пък скокът е 245 прoцeнтa. В oпит дa ce cпрaви с проблема aвстралийското прaвитeлcтвo oтпуcнa дoпълнитeлни 10 млн. дoлaрa бюджeт зa компанията еSаfеty, кoитo пoддържaт coбcтвeн eкип oт интeрнeт мoдeрaтoри.

Още преди пандемията обаче порното за отмъщение стана толкова популярно в световен мащаб, че държави като Италия, Израел, Германия, Англия, 40 от 50-те щата на САЩ плюс окръг Колумбия, и Австралия приеха специално законодателство срещу него. В България няма такава нормативна рамка. Затова авторите се преследват по чл. 159 от Наказателния кодекс. Той дословно гласи: “Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В NEWS24!

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна...

Хуманитарна помощ пристига на построения от САЩ кей край Газа

Хуманитарна помощ започна да пристига на построения от САЩ...

Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

Увеличават с 12% заплатите на администрацията във висшите учебни...

Израел удря по Рафах в северната част на Газа, без да напредва

Израелските танкове навлязоха в сърцето на Джабалия в северната...

ЦИК се отчете пред Димитър Главчев за организацията на изборите

Служебният премиер Димитър Главчев проведе работна среща с представители...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg