https://www.gerb.bg/bg

Путин изпращал сигнали, че е готов за прекратяване на огъня

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Руският президент Владимир Путин неофициално изпраща сигнали, че е готов за прекратяване на огъня на текущата фронтова линия, пише в своя разработка днес New York Times, резюмирана от руската редакция на BBC.

NYT цитира двама бивши високопоставени служители, близки до Кремъл, и американски дипломати, които са получили съобщение от емисарите на Путин. Всички източници на NYT споделят тази информация за кулоарната дипломация в режим на анонимност.

Сигнали постъпвали по няколко канала, включително и чрез правителства, които поддържат добри отношения както с Русия, така и със САЩ. Първите такива знаци били подадени още през есента на 2022 г., след успешната украинска контраофанзива, а тази есен отново били подновени.

Според информацията на американското руският президент Владимир Путин съобщава чрез посредници на западните страни, че въпреки публичната си реторика за непроменените цели на своята „специалната операция“, би бил готов да замрази конфликта в Украйна по сегашната фронтова линия.

Важно условие за Путин е да може да обяви своята победа, но, както отбелязва вестникът, той и по принцип би могъл да направи това, точно както и представи приключването на бунта на Пригожин като доказателство за силата на своя режим.

В същото време претенциите към неокупираната част от Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска области (Русия обяви всички тези региони в техните административни граници за част от своята територия), свалянето на официалната власт в Киев, ръководена от Володимир Зеленски и дори гаранциите за невлизане на Украйна в НАТО не са сред основните искания на Путин.

„Той наистина е готов да спре на сегашните си позиции“, цитира New York Times бивш руски служител, предавайки, по думите му, неофициалното послание на Кремъл. Но и, продължава цитата: „Той (Владимир Путин) не е готов да отстъпи дори и на метър.“

Някои анализатори казват, че Путин печели от дълга война и иска да отложи всякакви преговори до евентуалното завръщане на бившия американски президент Доналд Тръмп на поста през 2024 г. Но бивш руски служител твърди, че Путин всъщност би предпочел да сключи сделката по-рано, предвид несигурността, присъща на войната.

Източници коментират и че руската пропаганда лесно ще обясни на руснаците защо подобно „равенство“ всъщност е „победа“, като се фокусира по-специално върху завладяването на сухопътния коридор към Крим. „Идеалното време за такава сделка би било преди президентските избори в Русия през март 2024 г., казва един от събеседниците на изданието.

Американските власти също отчитат промяна в позицията на Путин, който вече не настоява за отстраняване на сегашното правителство в Киев.

Споразумението за прекратяване на огъня, което евентуално Путин предлага, ще запази суверенна Украйна със столица Киев, но ще остави под контрола на Русия 20% от украинските територии.

Високопоставени служители на САЩ изразяват обаче съмнение, че някой виден украински политик би могъл да се съгласи на споразумение, което ще остави толкова голяма част от територията на Украйна в руски ръце.

Освен това мнозина на Запад като цяло са скептични към споразумението за прекратяване на огъня, тъй като то само ще даде време на Путин да се превъоръжи за предстоящата нова атака.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НСИ измери 2,4% годишна инфлация през април

През април месечната инфлация е -0.3%, а годишната инфлация...

Жените в японската армия намаляват заради вълна от случаи на сексуален тормоз

След години на постоянен растеж броят на жените, кандидатстващи за...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

Две години затвор за мъж, обрал жена в София

Осъдиха мъж на 2 години и 8 месеца затвор...

Радев притеснен, че страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход, подчерта Радев

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg