https://www.gerb.bg/bg

Протестите на автоинструкторите остават в досието на Росен Желязков

Снимка: БГНЕС

Автоинструктори от цялата страна излязоха на общонационален протест на площад „Александър Батенберг“ срещу липсата на диалог между транспортното министерство и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Браншът негодува от предложените промени в обучението на кандидат-шофьорите. Основната причина за протеста e Наредба 41, регламентираща дейността на центровете за обучение на шофьори и Наредба 37, която предвижда видеоконтрол на курсистите и инструкторите чрез вземане на селфита.

Припомняме, това е вторият протест след организирания от фирмите за обучение на шофьори в началото на настоящата година – 14 януари.

Автоинструкторите смятат, че промените ще родят корупционни практики и много от автошколите няма да могат да отговорят на изискванията. Те обаче настояват да се повиши качеството на обучението, с което да намалят инцидентите и жертвите по пътищата.

Йонко Иванов, председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка в България, обясни за News.bg, че двете наредби – 37 и 41, трябва изцяло да бъдат премахнати и свалени незабавно, защото били обещани от министъра на образованието и на транспорта, че нямало да влязат в контекста на новите нормативни документи. „Това означава, че министрите излъгаха и трябва да се направи обсъждане на всички нормативни документи“, настоя Иванов.

Той иска да бъдат разработени едни нормални закони, да се увеличат датите за изпити и да имат възможност курсистите, които не са изкарали изпита, в продължение на една семица да се явят отново и да го изкарат. Йонко Иванов настоя за оставка на цялото ръководство на „Автомобилна администрация“. Ние сме нормални хора и не може да бъдем третирани като мошеници, измамници и ред други прозвища, които се чуха от устата на изпълнителния директор на „Автомобилна администрация“, настоя автоинструктурът.

Иванов настоява милиционерите да напуснат незабавно Министерството на транспорта. Той посочи, че диалог с транспортното министерство няма, а имало монолог на министъра, който сам за себе си говори какво се случва. Йонко Иванов настоя транспорният министър да дойде и да му каже кой бил светлият сектор в България. „Този човек, който самия той прави закони на тъмно – за електронизация на обучението, той ще говори за изсветляване на сектора, това е несериозно. Нека да каже кой му тропа на вратата всеки божи ден и с кой се консултира, за да бъдат пуснати тези текстове в момента“, ядоса се Иванов на транспортният министър Росен Желязков.

Той се надява, че премиерът Бойко Борисов държи на думата си, за да може автоинструкторите да му обяснят каква е ситуацията в момента. „Транспортното министерство е последното нереформирано министерство в България. Единственият министър, който остана и с нищо няма да се запомни, освен с тези два големи протеста – това ще остане в досието на министър Росен Желязков“, категоричен бе Йонко Иванов.

Автоинструкторите се събраха на площад „Александър Батенберг“, след което с автомобилно шествие, за да изразят недоволството си от наредбите, те се отправиха към транспорното министерство и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

„Мис Силикон“ Анна-Мария Чернева: Не мечтая за дете. Готова съм за още силикон в гърдите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=rwdM2LK7vQs&pp=ygUIbmV3czI0LTc%3D Тя е водеща, тя е и танцьор и носител...

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

НСИ измери 2,4% годишна инфлация през април

През април месечната инфлация е -0.3%, а годишната инфлация...

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

"Отчетено е като комуникационна грешка - това, че анализ...

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители...

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg