https://www.gerb.bg/bg

Премиерът на Хаити подава оставка

Снимка: EPA/Johnson Sabin

Неизбраният министър-председател на Хаити Ариел Хенри ще подаде оставка, след като бъде назначен преходен съвет и негов временен заместник. Това обяви самият той, цитиран от „Ройтерс“.

Хенри е начело на карибската страна от убийството на последния ѝ президент през 2021 г.

По време на управлението му въоръжените банди увеличиха масово своето богатство, влияние и територия, което принуди Хенри в края на февруари да посети Кения, за да осигури нейната подкрепа за мисия за сигурност, със съдействието на ООН, в помощ на полицията.

Конфликтът обаче драстично ескалира в негово отсъствие и остави 74-годишния неврохирург блокиран на територията на Пуерто Рико, а регионалните лидери призоваха за бърз преход.

Правителството, което ръководя, ще подаде оставка веднага след установяването на преходен съвет„, заяви Хенри във видеообръщение. „Искам да благодаря на хаитянския народ за възможността, която ми беше предоставена. Моля всички хаитяни да запазят спокойствие и да направят всичко възможно мирът и стабилността да бъдат възстановени възможно най-бързо“, добави той.

Високопоставен американски служител посочи, че Хенри е свободен да остане в Пуерто Рико или да пътува другаде, въпреки че сигурността в Хаити ще трябва да се подобри, за да се чувства комфортно при завръщането в родината си. Служителят уточни, че решението за оставката е взето в петък.

Хенри ще бъде заменен от президентски съвет, който ще има двама наблюдатели и седем членове с право на глас, сред които представители на редица коалиции, частния сектор, гражданското общество и един религиозен лидер.

Съветът получи мандат бързо да назначи временен министър-председател; всеки, който възнамерява да се кандидатира на следващите избори в Хаити, няма да може да участва.

В Хаити липсват избрани представители от началото на 2023 г. и следващите избори ще бъдат първите от 2016 г. насам. Хенри, когото много хаитяни смятат за корумпиран, многократно отлагаше изборите с мотива, че първо трябва да се възстанови сигурността.

Вчера регионалните лидери проведоха среща в Ямайка, за да обсъдят рамката за политически преход, за който миналата седмица САЩ призоваха да бъде „ускорен“, тъй като въоръжени банди се опитват да свалят правителството на Хаити.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън вчера поясни, че съветът ще бъде натоварен със задачата да посрещне „незабавните нужди“ на хаитяните, да позволи разполагането на мисията за сигурност и да създаде условията, необходими за свободни избори.

Хаити обяви извънредно положение в началото на този месец, след като сблъсъците повредиха комуникациите и доведоха до две бягства от затвора.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отбелязваме Международния ден на семейството

Днес отбелязваме Международния ден на семейството. Денят е учреден...

Намериха тленни останки край Ботевград, разследват версията за тежко убийство

Във вторник мъж от село Новачене бил обявен за издирване

Радев притеснен, че страстите на войната между Русия и Украйна се разпалват и в Европа

Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход, подчерта Радев

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg