https://www.gerb.bg/bg

ПП-ДБ зоват да не се бърза с връщането на машините в София (ВИДЕО)

„Продължаваме промяната-Демократична България“ внесе жалба срещу решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване. Жалбата е подадена чрез ЦИК до Върховния административен съд. Това обяви зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев от ПП-ДБ.

Топката вече е в ЦИК, която трябва да препрати цялата преписка до съда, обясни Минчев. Според закона това се извършва незабавно, а съдът има тридневен срок да се произнесе по жалбата. С оглед важността на случая максимално скоростното произнасяне е в обществен интерес, смята Минчев.

Той коментира и подготвянето на машините за гласуване за връщане в централния склад в София. Депутатът от ПП/ДБ призовава членовете на ОИК да не прибързват с това действие, а да изчакат развитието на казуса през днешния ден.

Никола Минчев от настоя ЦИК да преразгледа решението си и да върне машинното гласуване.

Има заповедта на МЕУ, която се чакаше и липсваше до вчера за сертифициране на техническата изправност на машините. Другото позоваване от страна на ЦИК е на този доклад на ДАНС. Той е в Народното събрание и не е с гриф „секретно“. При положение, че няма такъв гриф, аз призовавам да бъде разпространен, за да види цялата общественост точно за какви проблеми става дума, които са толкова съществени, че да отменят този вид гласуване„, коментира Минчев.

От формацията настояват ВАС да се произнесе незабавно по жалбата им срещу отмяната на гласуването с машини, по-рано от предвидения в закона 3-дневен срок, за да не създава хаос.

ВАС обаче може да разгледа жалбата срещу решението на ЦИК най-рано в понеделник – ден след първия тур на местните избори. Това съобщават от съда, предаде БТА.

В същото време говорителят на ЦИК Росица Матева обяви пред БНР, че Централната избирателна комисия няма да преразгледа решението си от снощи да се гласува само с хартиени бюлетини. Според ЦИК, в доклада на ДАНС има достатъчно основания машинният вот да бъде отменен.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

The Atlantic: Президентът на Иран е мъртъв

Иранският президент Ебрахим Раиси е мъртъв и сега властите...

„Хамас“ публикува изявление след „болезнения инцидент“

"Хамас" публикува изявление след катастрофата с хеликоптера на иранския...

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg